AutoRai

28-1-2002

Lexus speelt hoofdrol in Spielbergfilm

De hoofdrol spelen in een topfilm van Steven Spielberg. Deze wens leeft niet alleen onder acteurs, ook autofabrikanten hebben ambities om op het witte doek te verschijnen. Topmerk Lexus ziet deze droom uitkomen.

Filmproducent Spielberg, die privé in een Lexus rijdt, heeft het luxueuze automerk uitgekozen voor de vervaardiging van de auto van de toekomst. Komende zomer schittert daarom een uniek Lexus-model naast Tom Cruise in de film Minority Report.

De nieuwe film van Spielberg handelt over een futuristisch rechtssysteem waarin moordenaars al gearresteerd en veroordeeld zijn voordat ze een moord hebben begaan. Hoofdrolspelers zijn Tom Cruise, Samantha Morton en Colin Farrell. Spielberg gaf Lexus opdracht een auto te ontwikkelen voor het jaar 2054. Resultaat is een high-performance sportwagen voor twee personen met uiterst gespierd uiterlijk en een ultiem in cap-forward-design. De vormgeving is agressief en de proporties zijn zó onverwachts dat goed moet worden gekeken wat de voor- en achterzijde van de auto is. Concept car specialist Harald Belker heeft de auto gecreëerd. Ontwerpen van hem schitterden al in de films Batman & Robin, Inspector Gadget en Armageddon. Belker maakte deel uit van een team bestaand uit Steven Spielberg, Calty (Toyota/Lexus designstudio) en diverse specialisten op het gebied van futuristische ontwikkelingen in de technologie. De teamleden speculeerden over mogelijke ontwikkelingen die de automotive branche in de toekomst kan verwachten. Lexus leverde hierbij de styling, luxegraad en kwaliteitsstandaard voor de te ontwikkelen auto. Het bijzondere model is vervaardigd door CTEK, een bedrijf uit Santa Ana (Californië) dat is gespecialiseerd in technologisch design en ontwikkelingen. Bij Lexus is de opdracht met groot enthousiasme ontvangen. Denny Clements, vice-president en General Manager van de Lexus groep: We vinden het fantastisch dat we hier aan mogen deelnemen. We hebben de gelegenheid gekregen erover te dromen hoe de auto en het transport er in de toekomst mogelijk uitzien. Vervolgens zien we die droom uitgewerkt in de visie van één van de grootste filmmakers aller tijden. Veel beter kun je het niet treffen.

De film, uitgebracht door Twentieth Century Fox, draait vanaf 28 juni 2002 in de Verenigde Staten. De samenwerking tussen Spielberg en Lexus vloeit voort uit de marketingalliantie die Toyota Motor Sales (TMS) in de Verenigde Staten is aangegaan met de Amerikaanse filmgigant Universal Studios. De overeenkomst, waarmee enkele tientallen miljoenen dollars zijn gemoeid, is de grootste die een autofabrikant ooit met een entertainmentbedrijf heeft gesloten en bezorgt Toyota de titel Official Car van Universal Studios. In Nederland zal de film begin oktober in première gaan.