Korps: Limburg-Noord, plaats: Venlo 28-01-2002 Mediabericht 28 januari 12.25 uur

Politie Limburg-Noord tevreden over euroconversie-periode

VENLO Ook in de regio Limburg-Noord is de euro-conversie periode goed en zonder noemenswaardige incidenten verlopen. In de periode van 27 december tot 28 januari heeft de politie Limburg-Noord extra surveillances ingezet, met name in en in de buurt van winkelcentra. In totaal heeft de politie ongeveer 7000 manuren besteed aan inzetten rondom de euroconversie.

Mede door een goede en intensieve samenwerking met de partners kijkt de politie tevreden terug op deze operatie. Onder andere door de goede contacten met de mensen van TPG, de transporteur van het muntgeld, hebben zich op dat terrein geen incidenten voorgedaan. Rob Hermans, regionaal europrojectleider zegt dan ook tevreden te zijn over de samenwerking. Wij hebben met onze partners goede afspraken gemaakt en dat heeft een positieve werking gehad. De projectleider is ervan overtuigd dat de euroconversie zijn weerslag heeft gehad op de veiligheid op straat. De jaarwisseling was rustiger dan anders, het was opmerkelijk dat het aantal overlastmeldingen rondom vuurwerk minder was dan bij eerdere jaarwisselingen.

Eurolocaties. De mobiele eenheid (ME) van de regio Limburg-Noord heeft rondom de jaarwisseling bijstand verleend aan de beveiliging van het landelijk distributiecentrum in Lelystad. De ME had daar als taak om ervoor te zorgen dat het vervoer van de euromunten naar de eurolocaties in het land goed kon verlopen. In Limburg-Noord waren twee eurolocaties van waaruit de toonbankinstellingen in deze regio werden voorzien van het nieuwe muntgeld. Ook op deze plaatsen (Weert en Venlo) zijn geen incidenten geweest.

Preventieve maatregelen. Voorafgaand aan de conversieperiode heeft de politie geïnvesteerd in preventieve maatregelen. De brochure de euro de baas is op ruime schaal verspreid onder de winkeliers in Limburg-Noord. Via de gebiedsmentoren van de basiseenheden zijn ongeveer 5000 brochures uitgegeven. Ook via contacten met de kamer van koophandel en brache-organisaties stond de politie direct in contact met de ondernemers. Een speciale folder gemaakt voor de senioren in de regio, is in een oplage van 2000 stuks verspreid.

Vals geld. Na de melding dat er binnen de regio valse eurobiljetten zouden zijn heeft de politie direct geïnvesteerd in een drietal huiszoekingen. Enkele dagen voor kerst werden daarbij drie adressen in Venlo bezocht. Er werd geen vals geld aangetroffen.

Nabijheid. Het beëindigen van de euroconversie-periode betekent niet dat de verhoogde waakzaamheid van de politie is afgelopen. De euro blijft op de agenda staan maar wordt steeds meer geïntegreerd in het dagelijkse politiewerk. Nabijheid en extra aandacht voor de euro wordt nu door de regionale diensten gegarandeerd.

Beringe Doorrijder aangehouden

BERINGE De politie heeft zondagmiddag een 45-jarige automobilist op de Roggelse rotonde staande gehouden door zijn weg te blokkeren, omdat de man niet reageerde op stoptekens van een achter hem rijdende patrouillewagen. De man zou op de parkeerplaats van een café aan de Rotonde Bonaparte een aanrijding hebben veroorzaakt. Terwijl een agent de aangifte opnam van de eigenaar van de aangereden auto, kwam de verdachte langs en werd hierop direct nagereden via de Noordervaart in de richting van de rotonde Meijel. Ondanks lichtsignalen en het stopteken door middel van de dakinstallatie reageerde de automobilist niet en reed met een snelheid van 130 km/u richting rotonde Meijel en vervolgens richting Roggel. Vlak voor de rotonde in Roggel werd de weg door een politiewagen geblokkeerd, waarop de automobilist zonder problemen stopte. Hij werd gefouilleerd en aangehouden, waarna hij geboeid werd overgebracht naar het bureau. De man gaf aan geen stopteken van een achter hem rijdende politieauto te hebben gezien. De verdachte was onder invloed en werd aan een ademanalyse onderworpen. Zijn auto werd in beslag genomen en bleek schade te hebben die overeen kwam met de schade als gevolg van de aanrijding in Beringe. Na controle bleek dat de auto niet verzekerd was en had de verdachte drie verschillende kentekenbewijzen voor dezelfde auto bij zich. Ook bleek de man geen geldig persoonsbewijs te bezitten en kon hij niet aangeven waar hij verblijft. Hij is ingesloten en de Vreemdelingen politie doet onderzoek naar zijn verblijfstatus.