KONINKLIJKE NEDERLANDSE MUNT

Eerste slag huwelijksmunt door Pr. Willem-Alexander en Maxima

Embargo tot maandag 28 januari 2002 16:00 uur

Persbericht

Utrecht, 28 januari 2002

Eerste slag Koninklijke Huwelijksmunt door
Prins Willem-Alexander en Maxima Zorreguieta.

Maandag 28 januari 2002 om 15:00 uur is door Prins Willem-Alexander en Maxima Zorreguieta de eerste Koninklijke Huwelijksmunt geslagen bij de Koninklijke Nederlandse Munt te Utrecht.Ter ere van het huwelijk van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander en Maxima Zorreguieta geeft de Koninklijke Nederlandse Munt in opdracht van het Ministerie van Financiën de huwelijksmunt uit.

De Koninklijke Huwelijksmunt wordt in een oplage van één miljoen stuks in omloop gebracht, en is vanaf 4 februari 2002 verkrijgbaar op het Postkantoor. Het speciale karakter van de huwelijksmunt wordt benadrukt door het feit dat het de eerste euromunt is met een nominale waarde van 10 euro. De huwelijksmunt geldt uitsluitend binnen de Nederlandse grenzen als wettig betaalmiddel.

De huwelijksmunt is ontworpen door kunstenaar Hans van Houwelingen, die ook de 50 gulden munt uit 1998 ontwierp ter nagedachtenis aan de Vrede van Munster. Hij vervaardigde voor de huwelijksmunt een fraai muntportret van Koningin Beatrix (voorzijde) alsmede een treffend dubbelportret van Prins Willem-Alexander en Maxima (keerzijde). De Koninklijke Nederlandse Munt heeft voor de vervaardiging van de huwelijksmunt gebruik gemaakt van de nieuwste technieken. Er is gekozen voor een asymmetrisch ontwerp; waarbij de portretten iets uit het centrum zijn verschoven.

Naast de circulatie-uitvoering verschijnt de huwelijksmunt tevens in de verzamelaarskwaliteit prooflike in zilver en goud. In samenwerking met PTT post geeft de Koninklijke Nederlandse Munt ook een combinatieset met de tien euromunt en twee huwelijkszegels uit. Voor bestellingen en/of meer informatie over deze bijzondere kwaliteit munten kunt u terecht bij: www.knm.nl of Afdeling Klantenservice, tel:
030 29 10 465.

Specificaties Koninklijke Huwelijksmunt in circulatiekwaliteit: Ontwerper : Hans van Houwelingen
Materiaal : zilver .925
Diameter : 33 mm
Gewicht : 17,8 gram
Waarde : 10,00 euro
Prijs : 10,00 euro


---