Gemeente Utrecht

BURGEMEESTER UTRECHT VERBIJSTERD OVER UITSPRAAK INZAKE ID&T

De burgemeester van Utrecht is verbijsterd over de uitspraak van de president van de rechtbank Utrecht inzake het verzoek van ID&T. Burgemeester Brouwer-Korf heeft op 14 januari 2002 een verbod uitgevaardigd om bij het dance-event Trance Energy meer dan 25.000 mensen toe te laten.

De belangrijkste redenen voor het verbod zijn, dat de beschikbare menskracht bij de politie voor een goede begeleiding van dergelijke manifestaties met deze bezoekersaantallen is bereikt. Die menskracht gaat ten koste van de normale politie-inzet in de wijken. Daarnaast vindt het gemeentebestuur deze grootschalige geluidsfeesten risicovolle bijeenkomsten, onder meer vanwege het risico dat grote mensenmenigten in beperkte ruimten met zich meebrengen en de onmogelijkheid voor zoveel mensen noodopvang te organiseren in het geval van een calamiteit.

De organisator ID&T heeft de President van de Rechtbank gevraagd dat verbod te schorsen.

ID&T wil een evenement organiseren met 40.000 bezoekers.

Vandaag heeft de President van de Rechtbank het verzoek toegewezen, in die zin dat het in het besluit neergelegde verbod om tot het evenement van Trance Energy 2002, te houden op 16 en 17 februari 2002, meer dan 25.000 bezoekers toe te laten, moet worden gelezen als een verbod om tot het evenement meer dan 30.000 bezoekers toe te laten.

De burgemeester is verbijsterd over deze uitspraak. De politie acht de benodigde extra politie-inzet onverantwoord. Met deze uitspraak neemt de President van de Rechtbank de verantwoordelijkheid van de burgemeester voor openbare orde en veiligheid over. De President geeft met deze uitspraak immers aan, dat zij meent beter de risico's van een dergelijk grootschalig evenement te kunnen taxeren dan de politie, die ruime ervaring heeft met dit soort evenementen.

Het beleid is al jaren een maximum van 20.000 bezoekers te hanteren, met onder bijzondere voorwaarden een uitloop tot maximaal 25.000.

Dat in 2001 zonder de instemming van de burgemeester een dance-evenement is gehouden van 30.000 deelnemers doet daaraan niet af. Dit evenement is eenmalig gedoogd omdat de kaartjes reeds verkocht waren en dit niet was terug te draaien.

De uitspraak van de President van de Rechtbank bevordert een gedoogcultuur waar het gemeentebestuur van Utrecht pertinent tegen is.

Utrecht, 18 januari 2002