Korps: Brabant-Zuid-Oost, plaats: Eindhoven 28-01-2002 Persbericht onderzoeksrapport uitgegaan en ingesloten

Regio Brabant Zuid-Oost: Presentatie onderzoeksrapport uitgaansgeweld politieregio Brabant Zuid-Oost
Politieregio Brabant Zuid-Oost is op de goede weg

Maandag 28 januari zijn in het Regionaal College ( politie Openbaar Ministerie en burgemeesters) de onderzoeksresultaten gepresenteerd van het wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van uitgaansgeweld in de politieregio Brabant Zuid-Oost. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de politie Brabant Zuid-Oost en het Regionaal College door het Instituut voor sociaal-wetenschappelijk beleidsonderzoek en advies (IVA) Tilburg en de Katholieke Universiteit Brabant, met medewerking van prof. Dr. Cyrille Fijnaut. Onderzocht werden de achtergronden en oorzaken van uitgaansgeweld in de politieregio Brabant Zuid-Oost.

Uit het onderzoek blijkt dat slechts een relatief kleine groep daders gezamenlijk verantwoordelijk is voor maar liefst 50 procent van het aantal geweldsdelicten in het uitgaanscircuit. Zij veroorzaken een onevenredig deel van de schade in het uitgaansleven.

Tegen de groepen daders kunnen nu nog te weinig maatregelen genomen worden omdat de zwaarte van de persoonsgebonden problematiek en de dadergerichte informatie niet goed in beeld is. Belangrijke aanbeveling van de onderzoekers is dan ook om de informatie van de verschillende veiligheidspartners te bundelen. Hierbij wordt gedacht aan informatiebundeling van politie, reclassering, Jeugd Preventie Project, gemeenten en het Openbaar Ministerie. Andere partijen kunnen eventueel in de bundeling van gegevens betrokken worden zoals bijvoorbeeld scholen.

De aanbevelingen die de onderzoekers in hun rapport doen sluiten aan bij de initiatieven die al in de politieregio Brabant Zuid-Oost genomen zijn. Een aantal maatregelen dient uitgebreid en aangescherpt te worden. Er worden concrete aanbevelingen gedaan aangaande nieuw beleid. Op het gebied van preventie adviseren de onderzoekers door te gaan met het al in gang gezette beleid zoals:

Cursussen omgevingsgeoriënteerd optreden( inhorecagebieden) voor politiemensen.

Expertmeetings met vertegenwoordigers van de gemeenten, politie, justitie, en horeca.

Convenanten tussen horeca, gemeenten en politie.

Eenduidig toegangsbeleid bij horecagelegenheden en verdere professionalisering van de portiersbranche

Beïnvloeding van de aard van horecagelegenheden in specifieke gebieden door middel van vestigingsbeleid.

Inzet van horecadetachementen in alle gemeenten van de regio met horecaconcentratiegebieden.

Uitbreiding van de taken en bevoegdheden politie waarbij concreet gedacht wordt aan de controlemogelijkheden op wapens.

Uitbreiding van voorlichting op scholen

Aanscherping van het beleid van jeugd- en jongerenwerk richting hangplekjeugd.

Concrete aanbevelingen aangaande nieuw beleid zijn:

Inrichting van een geïntegreerd informatiepunt geweld bij de politie waar de gegevens gebundeld worden.

Ontwikkelen van een aanpak op maat per specifieke dadergroep, waarbij naast geldboetes ook het toepassen van andere straffen voorop staat. (o.m.zwaarder strafrechtelijk hulpverleningstraject.)

Het nadrukkelijk aanspreken van de omgeving van de dader waardoor de vrijblijvendheid wordt teruggedrongen ( o.m. ouders- scholen- werkgever)

Het complete rapport en een samenvatting daarvan vindt u op de internetsite van de politie Brabant Zuid-Oost.
www.politie.nl/Brabant-Zuid-Oost/