Newconomy

Nieuwe impuls voor Newconomy:

Amsterdam, 28 januari 2002

Newconomy N.V. (Euro.NM: NEWY) maakt bekend dat zij een overeenkomst op hoofdlijnen heeft gesloten met een aantal particuliere investeerders die zich hebben verzameld rondom Willem Jan van den Dijssel. Hiertoe is de investeringsmaatschappij Pall Mall Capital Netherlands opgericht.

Hoofdlijnen van de overeenkomst zijn:


* Het schuldenvrij maken van Newconomy door de overname van de resterende bankschuld. Deze schuld zal worden geconverteerd in nieuw uit te geven aandelen;

* De inbreng van een converteerbare lening van maximaal EUR 5 miljoen voor de ondersteuning van bestaande kansrijke participaties en de inbreng van nieuwe activiteiten;

* De inbreng van nieuw permanent management onder leiding van de heer Van den Dijssel, die grondige ervaring heeft bij een beursgenoteerd bedrijf evenals een reputatie op het gebied van het scheppen van aandeelhouderswaarde.

Bestuur en Commissarissen van Newconomy zijn ervan overtuigd dat de overeenkomst op hoofdlijnen een belangrijke stap is in het zekerstellen van een nieuwe toekomst voor Newconomy.

Nadere toelichting:

Huidige Status Newconomy

Begin 2001 verkeerde Newconomy in een uiterst zorgwekkende situatie. De continuïteit werd direct bedreigd na een bestuurlijke crisis in het eerste kwartaal, en de financiële situatie was uitermate zorgwekkend. Daarnaast werd Newconomy geconfronteerd met een groot aantal onopgeloste claims, waarvan de zogenaamde 'Pieterman claim' de belangrijkste was. Het jaar 2001 heeft dan ook vooral in het teken gestaan van een sanering van de organisatie en de portefeuille. Voor de op 9 mei 2001 nieuw aangetreden Bestuursleden en Commissarissen was het vanaf het begin duidelijk dat een 'schoon' Newconomy een absolute randvoorwaarde was om een nieuwe partner te kunnen vinden. Eind 2001 kan geconstateerd worden dat de 'schoonmaakoperatie' is afgerond. Door de afwikkeling van de 'Pieterman claim' en de verkoop van het Newconomy belang in de ilse Media Groep, kon de bankschuld substantieel worden gereduceerd. Zo zijn de voorwaarden geschapen om tot mogelijke overeenstemming met een nieuwe partner te kunnen komen. Beide dossiers konden uiteindelijk in december 2001 tot een goede afronding worden gebracht.
Tegelijkertijd moet geconstateerd worden dat er na de schoonmaakoperatie niet veel meer rest van Newconomy. Van de 30 participaties begin 2000 zijn 6 belangen in de loop van 2001 verkocht, waarvan het 6% belang in ilse Media Groep en het 66?% belang in Wish-NokNok de belangrijkste waren. Een 6-tal participaties verkeert in surseance, respectievelijk in staat van faillissement. Eind 2001 houdt Newconomy nog belangen in 18 participaties, waarop zonder uitzondering substantiële voorzieningen moesten worden getroffen t.o.v. de oorspronkelijke kostprijs van de investering. Een 5-tal van deze participaties is geheel afgewaardeerd. De huidige participatie portefeuille kent onvoldoende samenhang en heeft, gelet op de eenzijdige samenstelling, een hoog risicoprofiel. In alle huidige participaties is Newconomy minderheidsaandeelhouder, waardoor weinig invloed uitgeoefend kan worden. Geen van de participaties levert inkomsten op voor Newconomy waardoor er nog steeds sprake is van een voortdurende vermindering van de zichtbare intrinsieke waarde, temeer daar de kosten van de organisatie worden gefinancierd met een bancaire lening.

Het voorlopige resultaat over 2001 laat zien dat het eigen vermogen van Newconomy is gereduceerd tot EUR 3 miljoen, hetgeen een zichtbare intrinsieke waarde per aandeel impliceert van EUR 0,10. Hoewel er dus nog sprake is van een klein positief eigen vermogen en een kredietlijn waarmee de organisatie nog enige maanden gecontinueerd kan worden, is duidelijk dat het einde van Newconomy in zijn huidige vorm in zicht is. De instandhouding van de Newconomy organisatie kost momenteel ca EUR 100.000 per maand, waardoor het resterende eigen vermogen snel verdampt en binnen afzienbare termijn negatief zal worden. Zonder een nieuwe injectie in Newconomy moet een liquidatie van het fonds dan ook onder ogen worden gezien.

Al bij de bekendmaking van de resultaten over het derde kwartaal 2001, hebben Bestuur en Commissarissen kenbaar gemaakt dat Newconomy in zijn huidige vorm geen zelfstandig bestaansrecht heeft.

Thans kan worden gemeld dat Bestuur en Commissarissen een oplossing voor Newconomy hebben gevonden. Naast de inbreng van nieuw management en kapitaal voorziet deze oplossing in het verder terugdringen van de kosten van de Newconomy organisatie.

De intentieovereenkomst

Pall Mall Capital Netherlands (PMC NL), een investeringsmaatschappij die particuliere investeerders vertegenwoordigt, ziet kansen voor Newconomy, juist ook omdat er een eind is gekomen aan de irreële verwachtingswaarde die de afgelopen jaren voor de internet- en ICT markt kenmerkend is geweest. PMC NL verwacht dat er nieuwe mogelijkheden ontstaan omdat de echte, klantgeoriënteerde internetontwikkeling bij de meer traditionele ondernemingen feitelijk nog in de kinderschoenen staat. Deze ondernemingen staan de komende jaren voor de opgave, juist ook met internettechnologie, hun marktbereik te vergroten. Newconomy 'nieuwe stijl', wil zich op termijn gaan richten op het participeren in meer traditionele (winstgevende) ondernemingen met toepasbare e-business mogelijkheden. De heer Van den Dijssel, voormalig bestuursvoorzitter van het beursfonds Krasnapolsky, wordt in het plan voorgesteld als de nieuwe bestuurder van Newconomy. Gelet op zijn achtergrond, zal de hotel- en leisure industrie één van de speerpunten zijn in het toekomstige participatiebeleid. De investeerdersgroep rondom de heer Van den Dijssel is eind vorig jaar betrokken geweest bij een nieuwe financieringsronde van de Newconomy participatie Diginotar. Een lening door deze groep investeerders maakte het voor Newconomy mogelijk in deze financieringsronde te participeren en daarmee het belang in Diginotar te handhaven op ca 24%.

Uiteraard is het tempo waarmee dit plan vorm kan worden gegeven in grote mate afhankelijk van het economische herstel en van de ontwikkeling van de koers van het aandeel Newconomy. Gegeven deze onzekere factoren, en ter voorkoming van te hooggespannen verwachtingen, zal de invulling van deze strategie in de komende jaren een voorzichtig en stapsgewijs proces dienen te zijn, waarbij allereerst het vertrouwen in het fonds moet worden hersteld.

Teneinde nieuwe kansen voor Newconomy te creëren is, in samenwerking met het zittende Bestuur en de Commissarissen, het onderstaande plan uitgewerkt. Het is de bedoeling om de overeenkomst direct na een binnenkort te houden Algemene Vergadering van Aandeelhouders definitief te maken.


* Newconomy wordt schuldenvrij gemaakt door overname van de huidige bankschuld. De overgenomen bankschuld zal in een tweetal stappen in aandelen Newconomy worden geconverteerd. 70% wordt direct geconverteerd, tegen een conversiekoers van EUR 0,08.
30% wordt op 1 januari 2004 geconverteerd tegen een conversiekoers van EUR 0,18.
De conversie van de 70% van de overgenomen schuld leidt tot een uitgifte van ca 36 miljoen aandelen ( huidig aantal uitstaande aandelen 31 miljoen). Van de verkregen aandelen worden ca 10 miljoen aandelen ter beschikking gesteld aan Newconomy tegen de nominale waarde van EUR 0,04. Op deze wijze verkrijgt Newconomy middelen om toekomstige kosten van de organisatie te voldoen met aandelen Newconomy zonder dat dit tot verdere verwatering leidt voor de bestaande aandeelhouders (zie ook het voorstel m.b.t. de organisatie). PMC NL verwerft per saldo ca 25,5 miljoen aandelen, tegen een gemiddelde koers van EUR 0,096. Op deze aandelen is een lock-up periode van 6 maanden overeengekomen.

* Een converteerbare lening wordt ingebracht voor een bedrag van maximaal EUR 5 miljoen, waarmee belangen in bestaande participaties beschermd kunnen worden en een begin gemaakt kan worden met de inbreng van nieuwe belangen. De conversie van de lening van EUR 5 miljoen zal plaatsvinden op 1 januari 2004. Teneinde het vertrouwen in de revitalisering van Newconomy te onderstrepen, is een conversiekoers van EUR 0,20 overeengekomen.

* De heer Van den Dijssel wordt voorgedragen als de nieuwe bestuurder van Newconomy. De heer Van den Dijssel heeft met Krasnapolsky zeer goede ervaring opgedaan in de revitalisering van een beursfonds. Hij zal bij Newconomy worden bijgestaan door een team van (externe) specialisten, die bereid zijn hun honorering te baseren op betaling in aandelen Newconomy. Ook de beloning voor de heer Van den Dijssel zal hieruit grotendeels bestaan. Hierdoor, en door het feit dat de organisatie schuldenvrij is gemaakt, worden de vaste uitgaven van de organisatie teruggebracht tot een minimaal niveau.

* De participatieactiviteit van Newconomy zal worden uitgebreid met corporate finance activiteiten voor de realisatie van onder meer financieringsrondes waarin Newconomy al dan niet ook zelf participeert. Daarnaast is het de bedoeling ook (interim) management te kunnen leveren aan kansrijke participaties.

* Doordat de vaste kosten tot een minimum worden teruggebracht, is de liquiditeitsbehoefte door de inbreng van de converteerbare lening voor meerdere jaren gedekt.
Voorstel Bestuur en Commissarissen
Bestuur en Commissarissen zijn van oordeel dat de uitgewerkte oplossing een krachtige impuls kan geven aan een nieuwe toekomst voor Newconomy. De snelheid waarmee 'Newconomy nieuwe stijl' de strategie zal kunnen realiseren is in sterke mate afhankelijk van het economische herstel en de ontwikkeling in de kapitaalmarkt, zeker waar het gaat om ondernemingen met een sterke focus op het internet en ICT. Daarnaast is het cruciaal dat de eerste nieuwe activiteiten die in Newconomy worden ingebracht, op korte termijn zorgen voor een positieve cash-flow voor Newconomy zelf. Zonder herstel van vertrouwen in het aandeel Newconomy, zal de verdere strategie, waarbij 'e-business waarde' wordt toegevoegd aan meer traditionele ondernemingen, moeilijk gerealiseerd kunnen worden. Bestuur en Commissarissen zijn ervan overtuigd dat deze oplossing duidelijk de voorkeur verdient boven het enig overgebleven alternatief, namelijk de liquidatie van de onderneming. In dit laatste scenario zal er zo goed als zeker geen sprake zijn van resterende aandeelhouderswaarde. In het uitgewerkte voorstel liggen de belangen van bestaande en nieuwe aandeelhouders parallel, niet om voor een beperkte groep aandeelhouders een exit te realiseren, maar om door koersherstel van het aandeel Newconomy alsnog te kunnen uitbouwen tot een interessant fonds. Eind februari 2002 zal er een Algemene Vergadering van Aandeelhouders worden gehouden, waarin, naast de vaststelling van de resultaten over 2001, de instemming met de voorgelegde plannen en daaraan gekoppelde emissies alsmede het voorstel tot benoeming van de heer Van den Dijssel tot bestuurder aan de orde zullen komen. De heer Van den Dijssel zal op de aandeelhoudersvergadering zijn plannen nader toelichten. Commissarissen zien de benoeming van de heer Van den Dijssel onlosmakelijk verbonden aan de uitvoering van de uitgewerkte oplossing voor Newconomy.

Direct na de Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal de overeenkomst met PMC NL definitief worden gemaakt. Korte tijd na het sluiten van de definitieve overeenkomst zal een prospectus, volgens de voorschriften van Euronext NV, worden gepubliceerd, teneinde de nieuw uit te geven aandelen in de notering op te kunnen nemen.
Na de benoeming van de heer Van den Dijssel zullen de huidige (interim) bestuurders van Newconomy, de heren Kuipers en Van Steijn, aftreden. De huidige Commissarissen, de heren Andriessen, Jonkhart en Wiegel zullen aanblijven. Daarnaast is het de bedoeling de Raad van Commissarissen uit te breiden met een vertegenwoordiger namens PMC NL.

Voor nadere informatie (

Newconomy