FNV

Stopzetten bijstandsuitkeringen Rotterdam
Regio Midden - Hanny.Cohen@vc.fnv.nl

FNV zet vraagtekens bij stopzetten 3700 uitkeringen.

Wethouder Van der Tak van Rotterdam meldde gisteren dat bij tien procent van de bijstandsgerechtigden in zijn stad de uitkering was stopgezet. FNV Randstad is hier verbaasd over. Ze is bang dat de wethouder onder druk van financiële kortingen door minister Vermeend nu zijn imago oppoetst ten koste van de uitkeringsgerechtigden.

Natuurlijk hebben de cliënten van de sociale dienst in Rotterdam bepaalde verplichtingen, maar ook rechten. Uit FNV-onderzoek blijkt dat de rechten en plichten van mensen met een uitkering nog steeds niet goed geregeld zijn. De cliënten worden geconfronteerd met hun plichten en zijn vaak niet op de hoogte van hun rechten. Er wordt niet geredeneerd vanuit een situatie van gelijkwaardigheid, waarin gemeente en cliënt samen aan hetzelfde doel werken. De gemeente Rotterdam vindt het klaarblijkelijk belangrijker om de uitkeringen te stoppen in plaats van mensen aan een baan te helpen. Waarborgen voor de cliënt zijn onvoldoende geformuleerd.

Volgens de gemeente Rotterdam zijn mensen een aantal malen opgeroepen voordat de uitkering werd gestopt. FNV Randstad stelt hier vraagtekens bij. Is hierin zorgvuldig gehandeld? Welke procedures heeft men gehanteerd? De FNV zou het volstrekt onredelijk vinden als blijkt dat eerst de uitkering wordt gestopt en dat men pas daarna gaat uitzoeken wat de reden is van het wegblijven. Veel cliënten kunnen daardoor buiten hun schuld in nog grotere moeilijkheden komen.

Gemaakte afspraken tussen het ministerie en de gemeente Rotterdam moeten niet leiden tot een heksenjacht op cliënten van de sociale dienst. Vooral niet omdat de politiek in het verleden heeft gefaald in de aansturing van de sociale dienst en daar zijn de cliënten van de sociale dienst niet verantwoordelijk voor.

De FNV houdt elk jaar een onderzoek naar het minimabeleid van gemeenten onder het motto `Gemeente wees minimaal sociaal. Als enige van de vier grote steden weigert Rotterdam aan dit onderzoek mee te doen. Volgens haar is het onderzoek inhoudelijk niet in de haak. Maar bij FNV Randstad ontstaat nu de indruk dat de gemeente hiermee probeert haar ware gezicht te verbergen, namelijk dat van Rotterdam als niet-sociale gemeente. FNV Randstad zal de komende periode de gemeente Rotterdam kritisch blijven volgen.

Meer informatie: FNV regiowerk Randstad, Jan Stam, 06 - 50 67 84 65

Deze tekst is een resultaat van uw abonnement op http://www.fnv.nl/berichtenservice Meer voor randstad-nieuws: http://www.fnv.nl/randstad