CBS

Producenten minder somber

Het producentenvertrouwen, de stemmingsindicator van de ondernemers in de industrie, heeft zich in december met bijna twee procentpunten hersteld en is uitgekomen op -4,0. Uit de Conjunctuurtest van het CBS blijkt verder dat de orderpositie in december iets beter is dan in november. Onvoldoende vraag blijft net als in november de belangrijkste oorzaak van de lagere productie. Voor het eerste kwartaal 2002 verwachten de ondernemers nog nauwelijks een verdere daling van de bedrijvigheid.

Voorraden eindproduct verder verkleind
Het niveau van de voorraden eindproduct is in december voor de tweede achtereenvolgende maand afgenomen. De verkleining van de voorraden was ook af te leiden uit eerder deze maand gepubliceerde CBS-cijfers, waaruit bleek dat het omzetvolume minder was gedaald dan het productievolume. Over het niveau van de voorraden zijn de ondernemers dan ook beter te spreken. De orderpositie van de Nederlandse industrie is in december iets verbeterd. Het indexcijfer van de orderpositie is in december uitgekomen op 93,5, tegen 92,8 in november (juni 2000=100). Desondanks blijven de ondernemers over de orderpositie onveranderd negatief gestemd.

Onvoldoende vraag belemmert productie
Evenals in het derde kwartaal van 2001, heeft in het vierde kwartaal dertien procent van de ondernemers productiebelemmeringen ondervonden als gevolg van onvoldoende vraag. Van productiebelemmeringen door personeelstekort is nauwelijks nog sprake. Per saldo vijftien procent van de bedrijven zegt zelfs een daling van de personeelssterkte te verwachten. De dalende productiecijfers hebben geleid tot een verdere daling van de bezettingsgraad van het machinepark tot 83,3 procent eind december 2001. Dat is de laagste waarde sinds maart 1994. De concurrentiepositie van de Nederlandse ondernemers is naar hun oordeel in het afgelopen kwartaal op de binnenlandse markt enigszins verbeterd. Op de buitenlandse markt is de concurrentiepositie nauwelijks gewijzigd.

Technische toelichting
Het producentenvertrouwen, beschikbaar vanaf 1985, is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product.