Ingezonden persbericht

De Minister van
Verkeer & Waterstaat

Postbus 20901

2501 EX 's-Gravenhage

Ref. HJZ/AD -Min.V&W/NO


Onderwerp: klachtschrijven (kenbaarheidvereiste) inzake onaanvaardbare handelwijze

Breda, 28 januari 2002

Geachte mevrouw Netelenbos,

Als woordvoerder van de Aktiegroep Burgerbelangen, een groep zich tot doel stelt misstanden in onze samenleving te bestrijden, wend ik mij tot U met het volgende:

Ter zake verwijs ik U naar het onderstaand persbericht in het Nijmeegs Nieuwsblad De Brug van 9 januari 2002:

Netelenbos ontsnapt aan bekeuring

door Frank Kuijpers

NIJMEGEN - Minister Tineke Netelenbos heeft vorige week woensdag de nieuwe busbaan tussen het centraal station en de St. Annastraat geopend door zelf een paar honderd meter een bus te besturen. Dat was lijnrecht tegen het advies van de politie, die het organisatiecomité er van tevoren herhaaldelijk op had gewezen dat Netelenbos niet over het benodigde groot-rijbewijs beschikt. Toch heeft de politie geen bekeuring gegeven aan de minister. Politiewoordvoerder Pieter-Jan Bussemakers: " De minister was een `instrument` in de openingshandeling. Ze is in deze positie gemanoeuvreerd door de organisatie. Het valt haar niet kwalijk te nemen. " Menig Nijmegenaar die wél eens op de bon geslingerd is, zal het daar echter niet mee eens zijn. Bussemakers: "Hier speelt ook een belangrijke rol dat de minister niet aan het verkeer heeft deelgenomen. Het gaat hier om een vrije busbaan waarop op dat moment geen ander verkeer was." Toch had bij een eventueel ongeluk de minister in een lastig parket gezeten. Want je bent niet verzekerd als je een voertuig bestuurt waarvoor je niet de juiste papieren hebt. Bussemakers: "We zijn dan ook heel blij dat er niks gebeurd is." (einde persbericht)

Verwijzend naar het voorafgaande merk ik op, het uiterst merkwaardig te vinden dat U, ondanks herhaald verzoek van de Politie van Nijmegen om af te zien van het besturen van een motorvoertuig, toch een bus heeft bestuurd waarvoor U het vereiste groot-rijbewijs niet bezit en het motorvoertuig onder die omstandigheden daardoor ook niet was verzekerd! Ter zake citeer ik uit het persbericht:

"Toch had bij een eventueel ongeluk de minister in een lastig parket gezeten. Want je bent niet verzekerd als je een voertuig bestuurt waarvoor je niet de juiste papieren hebt. Politiewoordvoerder Pieter-Jan Bussemakers: " We zijn dan ook heel blij dat er niks gebeurd is ". Einde citaat

Met betrekking tot in het persbericht gestelde dat U ' gemanoeuvreerd ' zou zijn geweest, is in het geheel niet ter zake doende en ik verwijs hiervoor naar Uw eigen verantwoordelijkheid!

Mede gezien het feit dat aan Uw optreden geen strafrechtelijke gevolgen zullen worden verbonden, zal ik mij ter zake tot de Nationale ombudsman wenden en hem een oordeel vragen omtrent Uw onaanvaardbare handelwijze. In het bijzonder verwijs ik naar een voorbeeldfunctie die ter zake van een minister van Verkeer & Waterstaat toch wel mag worden verwacht.

Met betrekking tot verificatie van het eerdergenoemd persbericht, heb ik mij vrijdag jl. in verbinding gesteld met de Afdeling Voorlichting van het Politiedistrict Nijmegen. Woordvoerder, dhr. J. Broeksteeg, heeft mij telefonisch bevestigd dat het persbericht een juiste weergave geeft.

Ter zake verwijs ik naar de ' kenbaarheidvereiste ' in de Wet Nationale ombudsman (zie art. 12 lid 2 -en 14-i) , waaraan ik met dit schrijven heb voldaan.

In dit verband vraag ik Uw bijzondere aandacht voor het schrijven van de toenmalige Nationale Ombudsman, prof. dr. J. F. Rang, aan mijn aktiegroep d.d. 7 november 1986 met het kenmerk: 86.02456, waarvan U een kopie aantreft. (Zie bijlage)

Een afschrift van dit schrijven zend ik (ter informatie) aan de korpsbeheerder- en korpschef van de Politieregio Gelderland-Zuid en de voorzitters en leden van de Vaste Kamercommissies voor Politie, Justitie -en Verkeer & Waterstaat

Uw eventuele reactie met bijzondere belangstelling tegemoet ziend teken ik met vriendelijke groet en hoogachting,

Tom Dinnesen

woordvoerder van de
Aktiegroep Burgerbelangen

Tel 06 - 148 93 251

E-mail: bbelang@xs4all.nl
Postbus 4683 4803 ER Breda