Ingezonden persbericht


Lelystad 28 januari 2002

Natuur en milieuvereniging Het Rivierduingebied

Persbericht

Het jaar 2001 had voor de leden van Het Rivierduingebied een moeilijk begin.

Veel van de geplande activiteiten in het voorjaar, zoals bijvoorbeeld de bollenrouten en een aantal opendagen zijn afgelast i.v.m de mond en klauwzeer situatie van dat moment.

Gelukkig zijn onze bedrijven niet direct getroffen door deze ramp, helaas collega s elders wel.

De anders zo talrijke geĂŻnteresseerde en gewaardeerde bezoekers van onze mooie ten tijde van de bloei van de bloembollenvelden in onze omgeving konden wij helaas toen niet ontvangen.

Andere activiteiten hebben we zo veel als mogelijk en met in achtneming van de noodzakelijke voorzorg wel door gezet.

Zo is er door de heer van der Stoep, erkende vogelaar door de Sovon, een uitgebreide inventarisatie gedaan van de aanwezige vogelsoorten in ons gebied.

En wat blijkt dat naast de ons als bewoners bekende soorten als Kieviet, Grutto, Koekkoek, Bergeend, Kerkuil, Kiekendieven en Buizerds wij ook een thuis bieden aan een vrij groot aantal elders zeer zeldzame Bontbekplevier.

Deze vogel komt voor op de rode lijst van bedreigde soorten en juist in ons gebied komt deze soort veelvuldig voor.

Naast bovenstaande onderzoek hebben de leden van Het Rivierduingebied ook

Voor dit aangepaste beheer krijgen de leden een kleine vergoeding.

Immers het niet maaien geeft overlast bij waterafvoer en aanvoer en het laten maaien van een zeer zwaar en oud gewas in de slootwal brengt extra kosten met zich mee.

Het nieuwe jaar 2002 geeft ook weer nieuwe kansen en helaas ook bedreigingen.

Graag ontvangen wij u ten tijde van de bollenroute in onze omgeving en bieden wij een kans om met ons mee te genieten van ons prachtig mooie gebied.

Ten tijde van de bollenroute zullen weer een aantal opendagen worden georganiseerd op onze bedrijven, dit zal goed zichtbaar worden gemaakt op de bedrijven die voor u openstaan op een aantal dagen ten tijde van de bollenroute.

Ook op 11 mei de nationale fietsdag zullen er opendagen worden georganiseerd.

Dit jaar zullen we het slootkantbeheer weer aanpassen aan de levenskansen voor jonge vogels, salamanders, kikkers, en insecten.

En nieuw dit jaar is dat we in een aantal sloten in ons gebied het waterpeil gaan verhogen omdat uit onderzoek elders in het land is gebleken dat met name de Grutto daardoor meer slagingskans heeft op succesvolle broedsels.

Het Rivierduingebied is ook druk doende om de lokale en regionale politiek te bewegen om de fiets en wandelroutes in het gebied weer op een acceptabel niveau te krijgen.

Echter dit verloopt moeizaam.

Wat ook moeizaam verloopt is financiering te verkrijgen voor de activiteiten van onze vereniging.

De meest tot nu toe benaderde partijen zoals provincie, banken, elektriciteitsbedrijven deden niets of heel weinig.

De huisbankier vond ons zelfs onvoldoende kredietwaardig.

In Nederland worden kasten vol nota s geschreven over een beter milieu en hele beleidsvisies en trotse vermeldingen in jaarverslagen hoe groen men wel niet is als bank, overheid, provincie of als onderneming. Het kan niet op als het gaat om geld uitgeven om te verklaren hoe goed en groen men wel niet is en welke maatschappelijke bijdrage men wel niet heeft.

Echter de mensen die het echt in de praktijk brengen door hun omgeving open te stellen voor het publiek daar in hun bedrijfsvoering aanpassingen voor plegen, die het ook belangrijk vinden dat hun en uw kinderen op een dag in mei of juni een jonge Grutto kunnen horen en zien of een Leeuwerik zien opschieten en horen en zien bidden aan de hemel, die mensen doen dat voor niets.

Als Rivierduinen zijn we blij met de bijdrage van Zuivelbedrijf Jan Heida die Agrarisch ondernemer van het jaar 2001 werd, aan die prijs zat een geld bedrag en een fors deel schonk de heer Heida aan onze vereniging. Naast klasse zuivel een klasse vent vinden wij.

Ook hebben we nog een prijsje van de gemeente Lelystad mogen ontvangen.

Echter naast de contributie die de leden zelf opbrengen is er nagenoeg geen kasstroom voor nieuwe activiteiten.

Ook de geijkte landelijke en regionale subsidie programma s bieden geen soelaas.

Deze zijn niet toegesneden op de specifieke situatie van ons jonge cultuurgebied.

Financieel is het dus armoetroef bij Het Rivierduingebied .

Echter ook al is het voor niks. Het gebied is zo op gezette tijden tussen april en

Vele vogelsoorten, koeien in de wei, bloembollenvelden, de geur van het gemaaide gras of het bijna voldoende droge kuilgras, de rechte lijnen van geplante of gezaaide percelen bossen groen en in de herfst in het mooie roodbruine eindejaarskleed.

Het leeft bij ons, kom kijken, ruiken en luisteren en geniet en leef een beetje mee.

Het Rivierduingebied tussen Lelystad, Flevocnetrale en Swifterbant heet u van harte welkom.

Dat alle moois in onze omgeving niet vanzelfsprekend zal blijven bestaan werd ons eind januari op een wat wrange manier helder gemaakt.

Er zijn plannen om de oude Flevocentrale aan het IJsselmeer deels te slopen en op de vrijkomende plaats een afvalverbrandingsinstallatie te bouwen.

En dit alles onder het mom van de productie van duurzame energie.

Gemeente en provincie hebben al te kennen gegeven hier weinig bezwaren in te zien.

Wij als bewoners van het gebied en met het beroep als melkveehouder weten maar al te goed dat in de omgeving van afvalverbranders regelmatig hogere concentraties schadelijk stoffen worden aangetroffen in de melk van koeien nabij dergelijke installaties.

De politiek is al akkoord met de aanstaande vervuiling en aantasting van ons mooie gebied.

Wij als leden van Het Rivierduingebied niet.

Als vereniging zullen we van alles in het werk gaan stellen om dit te keren.

Voor nadere informatie

Hendrik Bosma voorzitter Het Rivierduingebied

0321-321751