Universiteit Twente

Persberichten > Nieuw > 02-004

02-004 31-01-2002

Onderzoek naar kennisintensieve bedrijven erkend door EU

Experimenteren met ondernemerschap

Ondernemen met `kennis' als voornaamste product, betekent vooral `netwerken'. Dat is iets anders dan borrelen en vergaderen met collega's, het is vooral het vinden van de juiste combinaties. Grote ondernemingen werken samen met kleine spelers, wetenschappelijk onderzoek leidt tot nieuwe business, over en weer lopen allerlei lijnen die in de huidige technologie en productontwikkeling niet meer weg te denken zijn. Ondernemen in die dynamiek is hoofdthema van het onderzoek naar `Knowledge intensive entrepreneurship in networks' aan de Universiteit Twente, waaraan onderzoekers uit heel Europa kunnen deelnemen. Deze onderzoekers krijgen een plaats in het nieuwe Nederlands Instituut voor Kennisintensief Ondernemerschap (NIKOS) aan de UT, dat nu van de EU de prestigieuze erkenning `Marie Curie training site' krijgt.

De onderzoekers gaan drie tot twaalf maanden onderzoek doen naar het `spel', de dynamische netwerken tussen grote en kleine ondernemingen en bijvoorbeeld kennisinstellingen. De UT doet grootschalig onderzoek naar de levensloop van kennisintensieve bedrijven, en is tegelijk kennisleverancier en begeleider van deze hightech starters. De trainee, in één van de EU-landen afgestudeerd in bijvoorbeeld bedrijfskunde, industrieel ontwerpen of bestuurskunde, zit er dus middenin. Tegelijk neemt hij of zij kennis van de eigen ondernemerscultuur en -netwerken mee. "Voor ons een mooie kans om onze Europese netwerken te versterken, " aldus wetenschappelijk directeur dr. Aard Groen, die ingenomen is met de erkenning door de EU. De trainees gaan bij NIKOS onderzoek doen in de Nederlands-Duitse euregio, en kunnen de opgedane kennis in hun eigen land bijvoorbeeld inpassen in hun eigen promotie-onderzoek.

NIKOS
Het Nederlands Instituut voor Kennisintensief Ondernemerschap is de nieuwe bundeling van ondernemende krachten aan de Universiteit Twente. Op het gebied van kennisintensief ondernemerschap is onderzoek, onderwijs, business development en consultancy sinds kort in één instituut ondergebracht. Deze bundeling is voor de EU ook doorslaggevend geweest: de trainee zit dicht op het onderzoek en op de ondernemingen zelf, en kan ook gericht onderwijs volgen. De focus van NIKOS ligt op onderzoek, maar alle activiteiten kunnen onderling sterk van elkaar profiteren: een startende ondernemer wordt niet alleen begeleid, andersom levert hij ook weer onderzoeksmateriaal. In NIKOS werkt de Universiteit Twente, faculteit Technologie & Management, ook samen met het ondernemerscentrum van TSM Business School.

Noot voor de pers
Meer informatie over de nieuwe onderzoeksplaatsen en over NIKOS bij Annemarie Ridder (053) 4894693, of bij wetenschappelijk directeur dr. Aard Groen, tel (053)4892885, a.j.groen@sms.utwente.nl Algemene informatie over de Marie Curie training sites van de Europese Unie op http://www.cordis.lu/improving/fellowships/home.htm

Contactpersoon Universiteit Twente, Bureau Communicatie: ir. W.R. van der Veen, tel (053) 489 4244, e-mail w.r.vanderveen@bc.utwente.nl

© Universiteit Twente 1997-2000