Gemeente Boxtel


Inzameling flessenkurken

Deze maand is de gemeente gestart met de inzameling van flessenkurken.

Kurken inleveren bij de Milieustraat of de Weekendvoorziening Flessenkurken kunt u inleveren bij de milieustraat aan de Kruisbroeksestraat of bij de Weekendvoorziening aan de Brukelsestraat in Liempde. Dus als u toch een bezoekje brengt aan de milieustraat of de Weekendvoorziening neem dan voortaan ook de flessenkurken mee.

Voor de inzameling van flessenkurken kunt u dus terecht bij de milieustraat aan de Kruisbroeksestraat op Ladonk en bij de Weekendvoorziening in Liempde.

Openingstijden

* De milieustraat is geopend op woensdag, donderdag en vrijdag van 12.30 tot 15.00 uur en op zaterdag van 10.30 16.00 uur.
* In Liempde kunt u elke zaterdag van 9.30 tot 13.00 uur terecht bij de Weekendvoorziening.

Achtergronden
Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 325 miljoen flessen ontkurkt. Dat is samen ongeveer 1,5 miljoen kilo kurk en 150 vrachtwagens vol. De meeste kurken belanden vervolgens in de afvalemmer. Maar voor hen die het milieu een warm hart toedragen is er nu een alternatief.

Kurk Recycling Nederland zet zich al enige tijd in voor het hergebruik van deze kurken. In heel Nederland zijn verzamelpunten geopend, waar iedereen flessenkurken kan inleveren. Deze kurken worden in Zwolle gesorteerd en naar Portugal getransporteerd. In Portugal worden er nieuwe producten van gemaakt zoals onderzetters, vloerkurk en isolatiemateriaal.

Het recyclen van kurk is zeer waardevol dankzij een aantal unieke eigenschappen, zoals flexibiliteit, brandwerendheid, isolatievermogen, slijtvastheid en waterbestendigheid. Nadat de kurken in Nederland zijn verzameld worden ze handmatig gesorteerd. Dat gebeurt in samenwerking met enkele sociale instellingen in Zwolle en omstreken, waar mensen die het minder makkelijk hebben in deze maatschappij ook een kans krijgen.

Dan zijn ze klaar voor transport en gaan ze in grote zeecontainers naar Portugal. Daar wordt de kurk in één van de grootste kurk verwerkende fabrieken ter wereld gerecycled. Het wordt vermalen, gewassen, vermengd met nieuwe kurk en verwerkt tot een nieuw kurkproduct. Hierbij valt te denken aan kurk voetbedden voor schoenen, kurkvloeren en kurk isolatieplaten voor de bouw. Gerecyclede kurk kan vanwege de hygiëne echter niet meer in de vorm van flessenkurken worden toegepast.