Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

31 januari 2002
Alwin Oortgiesen/Communicatie
023-5114903
010/2002
Gemeente Haarlem, sector Stadsbeheer

Persbericht

Datum
Informatie bij
Telefoon
Nummer
Officiële start van 2 MegaWatt-project in Europawijk

Op 29januari jl. is definitief groen licht gegeven voor het zogenoemde 2MegaWatt-project. Het 2MegaWatt-project is een voorbeeldproject op het gebied van energiebesparing en toepassing van duurzame energie in de bestaande bouw. Het project start op dinsdag 5februari a.s. om 15.30uur met de eerste boring voor warmteopslag in de bodem. De eerste boring zal verricht worden door wethouder P.Moltmaker.

In de Europawijk in Haarlem is besloten 9 flats (382 woningen) op te knappen. Vanuit de 3 Haarlemse woningcoporaties Elan Wonen, PréWoondiensten en DeWoonmaatschappij is het idee naar voren gebracht de renovatie en de vervanging van de technische installatie op een duurzame manier op te pakken. KEAD, onderdeel van ENECO Energie, heeft deze uitdaging uitgewerkt en een idee naar voren gebracht waarin men de woningen tot 75% van duurzame warmte kan voorzien.

2 MegaWatt
Het project heeft de naam 2 MegaWatt gekregen. In dit project maakt men gebruik van een unieke combinatie van zonneboilers, warmtepompen en warmteopslag. De technieken zijn niet nieuw, de combinatie is dat wel. Tot nu toe is het bij zonneboilerprojecten zo dat in de zomer energie over is. Als de gewenste temperatuur in de voorraadboiler gehaald is, lopen de zonnecollectoren gewoon leeg en dat is eigenlijk zonde. Bij het 2MegaWatt wordt de warmte die niet voor tapwater nodig is 'szomers in de bodem opgeslagen en in de winter weer opgepompt wanneer de vraag naar warmte en warm water hoger is. Er worden 5keer zo veel zonnecollectoren geplaatst dan normaal voor warm water nodig zou zijn zodat er voldoende warmte wordt opgevangen om de huizen te verwarmen.

Subsidie
Doordat het de eerste keer is dat een dergelijke combinatie van technieken wordt toegepast, zijn de (ontwikkelings en onderzoeks)kosten hoog. Dat betekent dat er enkele miljoenen aan subsidie nodig waren om het project daadwerkelijk te kunnen starten. Naast de woningcorporaties dragen zowel gemeente als provincie bij aan het project, verder zijn er bijdragen van het energiebedrijf (energiepremie) en de Novem. Als het project slaagt, kan het concept ook elders worden toegepast. Daarbij zullen de kosten van ontwikkeling, onderzoek en communicatie een stuk lager zijn. Toepassing op meer plaatsen in Haarlem en daarbuiten heeft bovendien invloed op de vraag naar de toegepaste technieken. Hierdoor dalen de prijzen van grote zonnecollectorensystemen en warmtepompen.


---

Na de boring is er een presentatie in het nabijgelegen Hotel Haarlem-Zuid onder het genot van een drankje en een hapje. Om ongeveer 16.30uur wordt hier een samenwerkingsovereenkomst tussen de betrokken partijen getekend. De boring vindt plaats aan de Denemarkenstraat in de Europawijk in Schalkwijk. Ukunt rechtstreeks naar deze plek komen of vooraf verzamelen bij HotelHaarlemZuid, Toekanweg2 te Haarlem. Vanaf 14.30uur staat hier koffie en thee voor u klaar.

Programma:
14.30 uur koffie/thee en wandeling naar de Denemarkenstraat 15.30 uur eerste boring warmteopslag door wethouder P.Moltmaker 16.00 uur borrel en presentatie 2MegaWatt-project in Hotel Haarlem-Zuid 16.30 uur ondertekening samenwerkingsovereenkomst