Datum: 20020131 Titel: Prijsstijgingen gww in 2002 van 4 tot 6 procent Arnold zegt: VIANED, index Titelbalk gaf: VIANED - Persberichten

VIANED


PERSBERICHT

Prijsstijgingen gww in 2002 van 4 tot 6 procent

31 januari 2002

Evenals vorig jaar heeft VIANED een onderzoek gedaan naar belangrijke factoren die met elkaar voor een groot deel de prijzen in de bedrijfstak bepalen. Daarvoor zijn maatschappelijke organisaties van toeleveranciers, afzonderlijke leveranciers, de leden van VIANED en andere bronnen geraadpleegd.

Het onderzoek heeft opgeleverd dat er in 2002 een prijsstijging zal zijn van 4 tot 6 procent.

Deze gemiddelde stijging is minder extreem dan de gemiddeld 7 tot 8 procent die aan het begin van 2001 moest worden gemeld. Dit komt vooral omdat de verwachte stijging van brandstof, bitumen en elektriciteit minder hoog uitvalt dan in 2001. Daar tegenover staat dat verwacht wordt dat de prijzen voor beton, zand en grind fors omhoog zullen gaan. Voor een groot aantal andere kostensoorten geldt dat de inflatie in 2001 hoog is geweest.

Omdat de stijging wederom hoger uitvalt dan de indexering waarop opdrachtgevers hun verhogingen baseren zal VIANED de overheidsopdrachtgevers evenals vorig jaar op de hoogte brengen van de onderzoeksresultaten. De actie van vorig jaar heeft veel reacties opgeleverd uit kringen van opdrachtgevers en tot de nodige bijstellingen van overheidsbudgetten voor infrastructuur geleid.