ST. BONT VOOR DIEREN

In bont gehulde vogelverschrikkers waarschuwen invliegende bruiloftsgasten

Persbericht

In bont gehulde vogelverschrikkers waarschuwen invliegende bruiloftsgasten
BEATRIX: GEEN BONTJASSEN BIJ HUWELIJK!
Uit betrouwbare bron, inmiddels bevestigd in de Volkskrant van afgelopen maandag, heeft stichting Bont voor Dieren vernomen dat in het protocol voor de bruiloft van Willem Alexander en Maxima is opgenomen: geen bontjassen! Een opmerkelijke ontwikkeling omdat de koninklijke familie tot nu toe bont heeft gedragen, terwijl bont door een meerderheid van het publiek verfoeid wordt. Deze doorbraak aan het Hof betekent een klap voor de bontindustrie die zich zeer verheugd had op een nieuwe koninklijke pro bont publiciteitsstunt. Mode-ontwerper Frans Molenaar showde onlangs nog een met bont afgezette trouwjurk waarbij hij zei zich te hebben laten inspireren door het koninklijk huwelijk.

Om het zekere voor het onzekere te nemen, zullen de bezoekers van de bruiloft nog een laatste hint krijgen bij binnenkomst van ons land. In de directe omgeving van Schiphol geeft Bont voor Dieren vandaag, donderdag 31 januari met de leus Beatrix: Fur Free 020202 een helder signaal aan de arriverende bruiloftsgasten van Maxima en Willem-Alexander. De lokatie is in de buurt van het parkeerterrein van McDonalds bij de Buitenveldertbaan, start om 14.00 uur. Route zie http: home.wanadoo.nl rcwisse routes.htm.
Een tableau morte van dertien vogelverschrikkers gehuld in bontjassen van spijtoptanten waarschuwen de invliegende gasten zich aan het protocol te houden en geen bont te dragen tijdens het huwelijk. Met premier Kok is Bont voor Dieren van mening dat we het wel een beetje leuk moeten houden, en in dat credo passen geen dieren die gedood zijn ter verfraaiing en verwarming van behaagzieke mensen.

Bruiloftsgasten die het kledingadvies van koningin Beatrix in de wind slaan en toch in bont gekleed gaan op 2 februari lopen het risico verkozen te worden tot Bontbitch 2002. Bont voor Dieren zal direct na het huwelijk de nominaties, met foto s, bekend maken op haar website. Het publiek wordt dan uitgenodigd de Bontbitch van 2002 te kiezen uit de bruiloftsgasten die ten onrechte hebben gemeend warmte te moeten zoeken in de vacht van een ander. Hoewel bont in Nederland vrijwel afgezworen is, blijkt keer op keer dat royals nogal eens achterlopen bij deze maatschappelijke ontwikkeling. Bont voor Dieren hoopt echter vurig dat het aantal genomineerden beperkt zal blijven tot nul.

Eerder al bood Bont voor Dieren Maxima een bontvrije bruidsjurk van Claudy Jongstra aan. Hoewel Maxima dit huwelijkscadeau niet accepteerde, liet zij wel in een brief weten goede nota te hebben genomen van de adviezen omtrent het materiaalgebruik voor haar bruidstoilet. Bont voor Dieren sprak in dezelfde brief ook de wens uit dat de bruiloftsgasten zich zullen onthouden van het dragen van bont.
Het expliciete anti-bont protocol van de Majesteit mag als een doorbraak gezien worden; koninklijke amnestie voor duizenden dieren.

Amsterdam, 31 januari 2002

Persinfo: drs. Lieke Keller, campagne coördinator 020 676 66 00 of 06 12 66 71 07

31 jan 02 12:47