Gemeente Zoetermeer

Presentatie project De Groene Kreek , donderdag 31 januari a.s.

Op donderdagavond 31 januari a.s. organiseren projectontwikkelaar Bouwfonds Woningbouw en de gemeente Zoetermeer een presentatie voor kandidaat-kopers voor de woningen van het project De Groene Kreek in Oosterheem. Dit project is voor de eerste maal gepubliceerd in de Woonuitgave van december jl. in Zoetermeer Magazine. Belangstellenden die zich reeds hebben gemeld krijgen een persoonlijke uitnodiging voor deze avond.

De Groene Kreek
In Oosterheem, vlakbij het centrumgebied, wordt de buurt De Groene Kreek ontwikkeld. Hier ontstaat een bijzonder project van circa 55 woningen, waarbij duurzaamheid het allesoverheersende thema is. Doelstelling is om de woningen als zogenaamde nul-energiewoningen te realiseren. Dat betekent dat de bewoners, bij een gemiddeld energiegebruik, elk jaar evenveel energie van het energiebedrijf zullen afnemen als ze zelf terugleveren aan zelf opgewekte energie. Goed beschouwd wordt er dus per saldo geen energie afgenomen. Voor de bouw van de woningen is een convenant afgesloten waarin is afgesproken dat meer dan honderd maatregelen worden genomen op het gebied van duurzaam bouwen. Voor het grootste deel gaat het om maatregelen waarmee in andere wijken al ervaring is opgedaan.

Ruimte en leefbaarheid
De Groene Kreek omvat totaal circa 75 woningen en wordt een buurt met een heel eigen, herkenbare identiteit, waarin veel ruimte is voor veilige speelplekken, water en groen. Een watertuin met vlonders, die centraal in de buurt wordt aangelegd, fungeert als ontmoetingsplaats voor de bewoners. Het vele groen maakt van De Groene Kreek een buurt waarin het goed, veilig en duurzaam wonen is. Ook voor de inrichting van het gemeenschappelijk gebied en de voorzieningen kunnen de kandidaat-kopers meebeslissen.

Kopersparticipatie
Het grote voordeel van deze wijze van duurzaam bouwen is dat de toekomstige bewoners, samen met hun buurtgenoten, meebeslissen over het ontwerp van de woningen en de woonomgeving. Om dat proces in goede banen te leiden, wordt een kopersvereniging opgericht, die een belangrijke stem krijgt in de ontwikkeling van De Groene Kreek. Met de vereniging, die kan rekenen op deskundige begeleiding, zal regelmatig worden overlegd over het realiseren van een hoog duurzaamheidsgehalte. Daarnaast zullen kopers de gelegenheid krijgen individuele wensen in de woning aan te laten brengen.

---

Gemeente Zoetermeer © 25 januari 2002