Gemeente Achtkarspelen


31-01-2002

Achtkarspelen treedt op tegen illegale autohandel

Het college van Achtkarspelen stelt de raad voor om akkoord te gaan met het handhavingsbeleid ten aanzien van illegale autohandel. Op verschillende plaatsen in de gemeente, zowel in het buitengebied als in de dorpen, is er namelijk sprake van illegale handel in (tweedehands) auto's.

In het handhavingsbeleid wordt een onderscheid gemaakt tussen particuliere en bedrijfsmatige autohandel. De gemeente wil bij particuliere autohandel handhavend optreden wanneer de handel niet voldoet aan een zevental voorwaarden, zoals gesteld in de beleidsnota. Eén van deze voorwaarden is dat maximaal vier auto's op het perceel aanwezig mogen zijn, waarvan er maximaal twee te koop worden aangeboden.

In het geval van bedrijfsmatige autohandel wordt er handhavend opgetreden wanneer de handelsactiviteiten niet voldoen aan het geldende bestemmingsplan Buitengebied of de bestemmingsplannen van de dorpskernen. Wanneer iemand op een perceel met bijvoorbeeld een agrarische bestemming auto's gaat verkopen, is er sprake van een overtreding.

Met het handhavingsbeleid wordt voorkomen dat er verkeersonveilige situaties ontstaan, de omgeving van de handelslocatie ontsierd wordt en er concurrentievervalsing optreedt ten opzichte van bedrijven die elders legaal gevestigd zijn.