Gemeente Breda

31-01-2002

Breda wil afspraken maken over veilig piercen en tatoeëren

Breda wil afspraken maken met piercing- en tatoeagebedrijven over veilig piercen en tatoeëren. De afspraken hebben met name betrekking op hygiëne, leeftijdsgrenzen en de controle daarop. Het college wil de afspraken met de bedrijven vastleggen in een convenant. Bedrijven die aan de eisen voldoen ontvangen een certificaat van de gemeente. Het college van burgemeesters en wethouders heeft hiertoe een ontwerpconvenant opgesteld dat wordt besproken met de piercing- en tatoeagebedrijven in Breda.

Tatoeage- en piercingbedrijven worden op dit moment niet gecontroleerd. Wanneer piercings en tatoeages niet deskundig en op onhygiënische wijze worden aangebracht, kunnen er nadelige gevolgen optreden voor de gezondheid. Tegen de achtergrond van haar wettelijk taak de gezondheid van haar burgers te bewaken en bevorderen wil de gemeente Breda hierin haar verantwoordelijkheid nemen. Dat wil zij echter nadrukkelijk samen met de bedrijven in de branche doen. Daartoe rekent de gemeente de piercing- en tatoeagebedrijven, de juweliers en bijouteriezaken (die piercings verrichten) en schoonheidssalons (vanwege de permanent make up, die vergelijkbaar is met tatoeage). Enkele Bredase bedrijven hebben zelf de gemeente gevraagd om regels op te stellen.

De gemeente wil deze regels samen met de bedrijven vastleggen in een convenant. Belangrijkste onderdeel van het convenant is de hygiëne. Bedrijven spreken af te werken volgens de richtlijnen van de landelijke Coördinatiestructuur Infectieziektenbestrijding (LCI). De GGD West-Brabant controleert dan jaarlijks of de bedrijven zich aan de richtlijnen houden. Ook tussentijds houdt de GGD steekproeven bij de bedrijven. In het convenant staan ook afspraken over leeftijdsgrenzen. Ook wordt afgesproken dat mensen die duidelijk onder invloed van alcohol of drugs zijn niet gepierced of getatoeëerd worden.

Bij een correcte werkwijze ontvangen de bedrijven een certificaat, dat duidelijk zichtbaar buiten en binnen het bedrijf opgehangen moet worden. Voor klanten is zo duidelijk dat ze bij een veilige piercer of tatoeëerder zijn. Via voorlichting wordt bekendheid gegeven aan dit certificeringssysteem. De kosten van de GGD bezoeken worden betaald door de bedrijven.

Op korte termijn houdt het college een inspraakavond voor de betrokken bedrijven over het ontwerp convenant.

Breda, 31 januari 2001