Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Muhren en Bensdorp en twee coaches uitverkoren door Leo van der Kar Sportfonds

Het Leo van der Kar Sportfonds heeft dit jaar een sportstage toegekend aan twee schaaksters uit de Jong Oranje selectie. Het betreft de meisjes Bianca Muhren en Marlies Bensdorp.
Beide meisjes zullen op kosten van het sportfonds deelnemen aan het open grootmeestertoernooi in Cappelle la Grande (Frankrijk) van 9 t/m 16 februari. De stage vormt een goede aanvulling op het topjeugdbeleidsplan van de KNSB.

Marlies Bensdorp
Marlies Bensdorp Marlies is de laatste twee jaar met een sterke opmars bezig. Dat zij kan schaken, bewees zij al eerder door verschillende Nederlandse meisjestitels in haar leeftijdscategorie te behalen. Als gevolg daarvan is zij door de bond meerdere malen uitgezonden naar Europese jeugdkampioenschappen. Dit jaar werd zij voor het eerst uitverkozen om naar het wereldkampioenschap in Spanje te gaan en zij maakte haar uitverkiezing meer dan waar. Met de hoge score van 7,5 uit 11 eindigde zij vlak onder de wereldtop. Net als Bianca Muhren komt zij uit een familie die schaakminded is. Samen met haar tweelingzus Laura schuimt zij alle mogelijke toernooien in Nederland af. Volgens haar trainer, Internationaal meester Harmen Jonkman, wacht haar nog een gouden toekomst.

Bianca Muhren
Bianca Muhren Bianca wordt al geruime tijd gezien als het meest talentvolle meisje in alle jeugdleeftijdscategorieën, gezien het feit dat zij reeds op haar twaalfde bij de meisjes t/m 20 jaar de Nederlandse titel binnenhaalde.Vanaf dat moment speelt zij mee bij de algemene categorie (de jongens) waar de concurrentie veel groter is. Ook hier blijkt dat zij zich in de top van de jeugdranglijst kan handhaven.
Op grond van deze resultaten heeft Bianca al diverse malen deelgenomen aan de Europese en Wereldkampioenschappen in haar leeftijdscategorie. Daaruit blijkt telkens dat zij zich ook hier gemakkelijk in de subtop kan handhaven. Het beste resultaat behaalde zij vorig jaar toen zij vijfde werd in de leeftijdscategorie tot en met 14 jaar. Ook tot de verbeelding sprak de gouden plak die zij veroverde in het toernooi om de Mitropa Cup, eveneens in 2000.
Bianca komt uit een familie met een brede schaakachtergrond en zij beschikt over de capaciteiten om het nog ver te schoppen. Via een sponsor (EFDECE) krijgt zij verschillende trainingsfaciliteiten aangeboden. Helaas ontbreken de mogelijkheden om toernooien te spelen.

Coach stage
Naast de toekenning van de stage aan de twee bovengenoemde speelsters is er tevens een coach stage toegekend aan twee Nederlandse trainers. Jeroen Bosch en Karel van der Weide mogen twee weken naar Duitsland om daar bij een tweetal vermaarde schaakinstituten nieuwe inzichten op te doen. Het betreft de Akademie fur Schach und Wissenschaft in Baden-Baden en de schaakschool die grootmeester Arthur Yusupov samen met de hoofdtrainer van de vroegere Botwinnik school, Mark Dvoretsky, leidt in Munchen.
Het instituut in Baden-Baden staat onder auspicien van oud-wereldkampioen Anatoly Karpov.
Zij zullen daar gastcolleges van vooraanstaande schakers volgen, waarbij het verbeteren van trainingsmethoden voorop staat. Het tweede deel van de stage, in Munchen, zal een meer schaaktechnische invulling krijgen.

De coaches
Jeroen Bosch en Karel van der Weide hebben allebei de Internationale meestertitel en behoort tot de top-15 van Nederland. Ze zijn twee jaar geleden door de KNSB als schaaktrainer voor de topjeugd aangetrokken. Ze hebben samen 2 jaar terug deelgenomen aan een speciaal bijscholingsprogramma van ex-bondcoach Cor van Wijgerden en ze hebben verder een cursus coaching, speciaal toegespitst op schaken, gevolgd van een sportpsycholoog. Jeroen is onlangs door de bond aangesteld als Hoofd Topsport. Karel heeft in zijn eigen praktijk inmiddels drie Grootmeesternormen behaald, zodat hij binnenkort tot Grootmeester benoemd zal worden.

---