ZWENDEL MET VLIEGTUIGONDERDELEN
De divisie Luchtvaart van IVW, die toezicht houdt op de veiligheid van de luchtvaart in Nederland, inventariseert of de in ons land gevestigde onderhoudsbedrijven van Nederlandse luchtvaartmaatschappijen gebruik hebben gemaakt van deze vliegtuigonderdelen.

Panaviation haalde de onderdelen uit gecrashte of afgedankte vliegtuigen om ze vervolgens met vervalste documenten als nieuw te verkopen aan bedrijven die het onderhoud op toestellen van diverse luchtvaartmaatschappijen uitvoeren. Deze onderhoudsbedrijven moeten echter voldoen aan strenge internationale richtlijnen. Dit betekent onder meer dat zij een adequaat kwaliteitssysteem moeten hebben. Naar aanleiding van de berichten over vliegtuigmaterialen van Panaviation, is een aantal Nederlandse luchtvaartmaatschappijen reeds een onderzoek begonnen naar de herkomst van materialen in hun vliegtuigen. De Inspectie Verkeer en Waterstaat heeft een brief gestuurd naar alle Nederlandse onderhoudsbedrijven. Hierin worden deze bedrijven opgeroepen de herkomst van de materialen te controleren en de divisie Luchtvaart volgende week te informeren.

Hoewel het aantal vliegbewegingen in Nederland de laatste jaren is toegenomen, neemt het aantal ongevallen in het luchtverkeer relatief gezien af.

De divisie Luchtvaart erkent onderhoudsbedrijven als deze voldoen aan de hoge veiligheidseisen die in Europees verband zijn afgesproken. Daarnaast houdt de divisie Luchtvaart door middel van inspecties toezicht op deze erkende bedrijven.

FAA-site http://www.faa.gov/avr/sups/fn21-209.htm

Naam Grootte
Fax aan de luchtvaartsector (31 januari 2002) 41 Kb

Fax aan de luchtvaartsector (6 februari 2002) 44 Kb