Arrondissementsparket Amsterdam

31 januari 2002

Parket treft schikking in belastingzaak

Het arrondissementsparket Amsterdam is met Versatel een transactie overeengekomen in een belastingzaak. Tegen het bedrijf bestond verdenking dat het onjuiste informatie aan de fiscus had verstrekt bij de fiscale afwikkeling van personeelsopties in 1999. Ter voorkoming van verdere strafvervolging in de zaak heeft de onderneming een transactie van ¤ 2.977.932,67 (fl. 6.562.500,=) betaald aan de staat.
Dit bedrag is 75% van het door de belastingdienst berekende minimale belastingnadeel als gevolg van de kwestie.

Ook de belastingdienst heeft het bedrijf een compromis aangeboden voor terugbetaling van het belastingnadeel, maar dat is van de hand gewezen. De N.V. heeft er voor gekozen de fiscale discussie, al dan niet in rechte, voort te zetten, nu het bedrijf de hoogte van het door de fiscus berekende nadeel bestrijdt.

Door de transactie is strafvervolging met betrekking tot deze zaak, en alle daarmee direct samenhangende andere strafbare feiten van de baan. Het OM is in het onderhavige geval van oordeel dat een schikking een adequate afhandeling van de zaak vormt. Dat hangt samen met de economische positie van de onderneming in kwestie, en met het feit dat rechtspersonen in strafzaken slechts tot een geldboete veroordeeld kunnen worden.

Zoals voorgeschreven in geval van schikkingen met deze omvang, zijn de onderhandelingen en gemaakte afspraken onderworpen geweest aan de goedkeuring van het College van Procureurs-generaal.

Versatel heeft geen bezwaar tegen de openbaarmaking van deze transactie via dit persbericht.

| terug naar menu |