Arrondissementsparket Utrecht

Utrecht, 31 januari 2002

Schikking Pouw

---

De officier van justitie te Utrecht heeft met grondreinigingsbedrijf Theo Pouw Beheer BV te Utrecht een schikking getroffen, ter voorkoming van verdere vervolging ter zake een aantal milieu-overtredingen.

De onderneming werd ervan verdacht dat zij zich in de periode van begin 1997 tot met 1998 had schuldig gemaakt aan overtreding van enkele voorschriften, verbonden aan haar vergunning ingevolge de Wet milieubeheer.

Reeds kort na de huiszoeking uitte Theo Pouw Beheer BV, die als first offender moet worden beschouwd, eigener beweging jegens het OM de bereidheid om de bedrijfsvoering kritisch door te lichten en, waar nodig, aan te passen. Vervolgens heeft zij daarin ook serieuze stappen gezet. Zo heeft Pouw de bedrijfsprocessen waar nodig aangepast. Ook is een nieuwe milieuvergunning aangevraagd en verkregen, die de onderneming nu ten dele vergunt wat voorheen niet was toegestaan. Op grond van de combinatie van deze factoren was het OM bereid om in te gaan op het verzoek van Pouw om de strafzaak niet voor de rechter te brengen maar met een schikking af te doen. Daarbij speelde ook een rol dat op geen enkele wijze is gebleken dat door de overtredingen de volksgezondheid in gevaar is of nog kan worden gebracht. Zoals voorgeschreven in geval van schikkingen met deze omvang, zijn de onderhandelingen en gemaakte afspraken onderworpen geweest aan de goedkeuring van het College van procureurs-generaal.

Pouw zal naast een transactie van f 250.000,- (113.445,05 euro) ook het wederrechtelijk verkregen voordeel geheel terugbetalen aan de Staat. Naar verwachting van het OM zou de strafrechter bij een strafoplegging in redelijkheid tot ongeveer een zelfde straftoemeting zijn gekomen.