Ingezonden persbericht

BRUIDSTAART OMMEN 020202

PERSBERICHT 6 (bij het draaiboek)

d.d. 31 januari 2002, afz. Roel Zweers

OMMEN KLAAR VOOR WERELDRECORD

Reminding Ter gelegenheid van het huwelijk van Willem Alexander en Maxima wordt zaterdag op de Markt in Ommen 's werelds hoogste bruidstaart (minimaal 17 meter) gebouwd. Het huidige record staat op 12.85 meter. Vanavond om 20.00 uur starten de werkzaamheden. Het hoogste punt wordt zaterdag rond 16.00 uur bereikt.

75 Bouwers De grootste bruidstaart ter wereld zal worden gebouwd door een ploeg van 75 enthousiaste bouwers die woensdagavond (30-01) tijdens een laatste briefing zijn geïnstrueerd. De groep bestaat uit een constructieploeg die de steigerdelen moet bouwen waarin de bakkersploeg de 17-meter hoge taart moet plaatsen. Verder is er een groep vrijwilligers die voor veiligheid en bewaking zal worden ingezet. De organisatie presenteerde een minutieus draaiboek waarin alle facetten van het evenement een plaats hebben gekregen.

De Media De organisatie is de laatste dagen overspoeld door aanvragen uit de media. Naast talloze journalisten en fotografen zullen nationale zenders als RTL en SBS 6 die dag hun intrek nemen in café restaurant Flater, dat voor die dag is omgedoopt tot 'Mediacentrum'. RTL bouwt er zelfs een montagestudio op, om ter plekke beelden te monteren die 's avonds op TV komen. Er is zoveel belangstelling vanuit de media dat zelfs twee hijskranen achter de hand gehouden worden om fotografen en cameramensen naar boven te brengen waaronder de zwaarste kraan, een 100-tonner met een giek van 55 meter. Cameramensen kunnen daarmee moeiteloos van grote afstand tot boven de taart gebracht worden.

Enkele cijfers

* Het huidige record staat op 12.85 meter

* Poging van vandaag: 17 meter door 75 bouwers
* Voorbereiding vanaf september 2001

* Lang geheim gehouden i.v.m. angst concurrentie
* Maandag 8 januari: start publiciteit

* Maandag 15 januari: start bakken, dinsdag 29 januari: einde bakken
* Oppervlakte is 150 vierkante meter

* 1250 meter steigerpalen

* Maquette (1:10) is gebouwd door het Vechtdalcollege in Ommen. De maquette gaat bij een geslaagde recordpoging op tour naar scholen en (internationale) bakkerstentoonstellingen.
* 1000 liter ongeklopte slagroom zal in de taart worden verwerkt
* 2000 eieren (1 kip moet hiervoor 5,5 jaar non-stop dagelijks een ei leggen)
* Gemeente Ommen en de politie werkten van meet af aan zeer positief mee
* Hoogste punt circa 16.00 uur.

* Taart aansnijden door: Sjoert Stel en Wilhelmina (!) Libbenga, die die middag om 14.30 uur in Ommen trouwden, en Burgemeester Arend ten Oever van Ommen. Gratis taart en koffie De bouwplaats op de Markt in Ommen is zo ingericht dat zoveel mogelijk mensen zo dicht mogelijk bij de taart kunnen komen. Sowieso wel interessant want Makelaar Weenink uit Ommen heeft de organisatie opdracht gegeven enkele tientallen taarten in het publiek weg te geven. En koffiemerk Beukenhorst trakteert de bezoekers de hele dag op een gratis en vers kopje koffie. Naast deze zijn er nog veel meer gimmicks gepland die Ommen in een ware feestroes moeten brengen. De plaatselijke horeca haakt 's avonds in door op diverse locaties de dag nog eens 'dunnetjes' over te doen.

Ook op zondag Ook op zondag 3 februari, de dag na de bouw, is de bruidstaart in volle glorie te zien. Omdat de taart niet ter consumptie zal worden aangeboden is er ook zondag de gelegenheid de bouwplaats te bezoeken.

Initiatiefnemers Een vijftal jonge ondernemers uit Ommen staan aan de wieg van deze enorme onderneming die zaterdag grote hoeveelheden mensen naar Ommen zal brengen. De VVV's in de regio krijgen nl. informatieaanvragen uit alle delen van het land. De initiatiefnemers zijn: Arjen Heersping van Eetcafé De Zaak, Herman Bruins van Bruco Bouw Ommen BV, Herman Hermes van Café-restaurant Flater, Jan Ester van Dance & poolroom Breakaway en Berjan ten Brinke van Bakkerij Ten Brinke.

Parkeren In de onmiddellijke nabijheid van de Markt in Ommen is voldoende parkeergelegenheid. Vanaf vrijdagmorgen -ook bij de voorbereidende werkzaamheden wordt publiek verwacht- zijn de parkeerplaatsen middels boarding aangegeven. Rijkswaterstaat (verkeerstoevoer en -doorstroom N34) en de politie zullen het verkeer de gehele dag begeleiden.



Ingezonden persbericht