NOS



---

6,6 Miljoen kijkers zien ja-woord in Nieuwe Kerk

03-02-2002

6,6 Miljoen Nederlanders van zes jaar of ouder hebben gistermiddag rond 12.30 uur via NOS-televisie het `ja-woord' zien uitspreken tussen kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. De 6,6 miljoen kijkers vormen de piek in de uitzending van NOS Actueel tussen 10.15 en 14.00 uur op Nederland 2, die door gemiddeld 6,2 miljoen mensen werd aanschouwd.

De waardering voor de uitzending was bijzonder hoog, namelijk gemiddeld een 8,1 op een schaal van 1 tot 10. Wat waardering betreft won de kus op het balkon het van het ja-woord in de kerk. De kus kreeg een waardering van 8,4 tegen een 7,8 voor het ja-woord in de kerk. Naar de kus op het balkon keken 5,8 miljoen mensen via NOS-Actueel.

Het burgelijk huwelijk werd gemiddeld bekeken door 6,5 miljoen mensen, het kerkelijk huwelijk door 6,4 miljoen personen, de rijtoer door 6,1 miljoen kijkers en de balkonscène inclusief kus door 5,5 miljoen kijkers. Rekening houdend met schommelingen komt het gemiddelde uit op 6,2 miljoen tv-kijkers. Het gaat dan om personen die in een huiselijke situatie het huwelijk volgden.

Personen die buitenshuis (café, winkel, ziekenhuis, op straat, e.d. ) het huwelijk volgden, zijn hierbij niet opgeteld. Dat aantal komt volgens schattingen van de afdeling Kijk- en Luisteronderzoek (KLO) van de NOS uit op enkele honderdduizenden. De KLO verwerkt en interpreteert de cijfers die worden aangeleverd door bureau Intomarkt in opdracht van de Stichting Kijkonderzoek. Het cijfer van gemiddeld 6,2 miljoen moet ook niet verward worden met dat aantal Nederlanders van 6 jaar en ouder die op enig moment via een binnenlands- of buitenlands (publiek of commercieel) televisiestation iets van het huwelijk heeft gezien. Dat aantal is nu nog niet bekend.

Voorafgaande aan de officiële huwelijksuitzending zond de NOS ook al op Nederland 2 uit. Tussen 08.00 en 10.00 uur keken er al gemiddeld 2,5 miljoen mensen. Tussen 14.00 en 16.30 uur keken er tijdens de nabeschouwing ook nog gemiddeld 1,7 miljoen mensen naar de NOS-televisie.
In de avond volgden gemiddeld 1,6 miljoen kijkers tussen 20.30 en 22.30 uur de terugblik op het huwelijk. En na middernacht werden de officiële plechtigheden (burgerlijk en kerkelijk huwelijk) nog eens herhaald. Ook toen nog keken er gemiddeld 500.000 mensen.

De afdeling KLO had voorafgaande aan het huwelijk het hoogtepunt van de uitzending geschat op een kleine 9 miljoen kijkers. Dat het aantal nu uitkomt op 6,6 miljoen heeft volgens KLO een aantal oorzaken. Het mooie weer, waardoor veel menen er op uittrokken, is daar zeker debet aan. Ook het feit dat het geen nationale feestdag was (in 1966 bij huwelijk Beatrix en Claus was dat wel het geval) en dat de winkels dus gewoon open waren, speelt ook een rol. En het gegeven dat veel kijkers later naar samenvattingen of herhalingen hebben gekeken, is volgens KLO een derde reden voor het lagere getal dan de oorspronkelijke verwachting.

De kus

---