Gemeente Leiden

Opening tentoonstelling 'Eenden in winters Leiden'

Zondag 3 februari 2002, 13.30 uur, wordt de tentoonstelling 'Eenden in winters Leiden' geopend in het bezoekerscentrum Het Koetshuis in de Leidse Hout.. Met deze tentoonstelling willen de afdeling Natuur- en Milieueducatie van de gemeente Leiden en de districtscommissie Zuid-Holland van de vereniging Natuurmonumenten meer aandacht besteden aan eenden in de buurt van Leiden.
De heer W.F.G. Alblas van de inspectie zuidwest van de vereniging Natuurmonumenten opent de tentoonstelling. 'Eenden in winters Leiden' is tot en met 28 april te bezoeken.

Tentoonstelling
In de winter zijn in de polders rond Leiden -en bij strenge vorst ook in de singels in de stad- vele soorten eenden te zien, zoals kuifeenden, nonnetjes en zaagbekken. Zij verzamelen zich in de wakken. Eind april vertrekken de meeste wintervogels en gaan de blijvers op zoek naar een nestplaats.
Door de unieke ligging aan de Oude Rijnmond is Leiden al sinds mensenheugenis zeer geschikt voor watervogels. Uit de tijd van voor de Spaanse belegering in 1573 zijn nu nog de namen Gansoord-brug en Kooilaan bekend.
De tentoonstelling is gemaakt door de vrijwilligers Anneke Louwe Kooymans, die de samenstelling voor haar rekening nam en Jip Louwe Kooymans, die het merendeel van de foto's heeft gemaakt. Naast foto's en tekeningen is er op de tentoonstelling een fraai diorama met opgezette eenden te zien.

Het Koetshuis is elke zondag van 14.00 - 16.00 uur en elke woensdag van 13.00 - 16.30 uur geopend. Op overige werkdagen is het Koetshuis geopend als de beheerder aanwezig is.