Ingezonden persbericht


BRUIDSTAARTRECORDPOGING OMMEN (18.05 M.) GESLAAGD

Afsluitend persbericht van: Roel Zweers, 3 februari 2002

Ommen-, Op initiatief van vijf Ommer ondernemers bouwden 75 vrijwilligers gisteren, ter gelegenheid van het Koninklijk huwelijk, een bruidstaart met een hoogte van achttien meter en vijf centimeter. Hiermee werd het bestaande 'Guinnes Book of Records-record' uit Almelo met maar liefst 5.20 meter gebroken. Notaris Post, van notariskantoor Van den Berg, Bulthuis, Post en Gelling, kon zaterdagmiddag om precies 16.44 uur melden dat de geijkte hoogtemeetapparatuur van de firma Visser in Assen die hoogte: "zojuist als zodanig heeft vastgesteld". Daarna werd het proces verbaal getekend door de Burgemeester van Ommen, de heer Arend ten Oever die later met het enkele uren daarvoor gerouwde bruidspaar Sjoerd Stel en Wilhelmina Libbenga naar de vijftiende etage werd gehesen om de taart officieel aan te snijden. Een confetti-kanon schoot daarna vele kilo's oranje hartjes over het duizendkoppige publiek. Even daarvoor ging in heel Ommen een enorm gejuich op toen een van de bouwers vanaf de achtiende etage zijn vriendin, die in het publiek stond, ten huwelijk vroeg. Toen zij even later in de microfoon een zeer duidelijk "ja" liet horen, werd Ommen even 'Bruidspaarstad aan de Vecht'. De ten-huwelijk-vraging was die dag zeker het best bewaarde geheim. Het bruidstaartspektakel, dat duizenden toeschouwers trok, werd mogelijk gemaakt doordat het bedrijfsleven in de regio Ommen binnen tien dagen zorgde voor financiele dekking. Het feit dat de organisatie -en niet de keuringsdienst van Waren zoals sommige media abusievelijk meldden- besloot om de taart niet ter verkoop en consumptie aan te bieden, deed dankzij de sponsors niets aan het uiteindelijke succes af.

De in alle opzichten zeer geslaagde recordpoging begon in september 2001 met het idee. Op 8 januari werd de publiciteit gezocht en tussen 15 en 29 januari werd de taart voorbereid door 140 vierkante meter gevuld kapsel (cake voor de taart) in te vriezen. 1500 liter slagroom (vulling en decoratie) en tweeduizend eieren werden er verwerk. Alleen de opgemaakte taart had al een gewicht van 5000 kilo.

Zaterdagmorgen werd om exact 06.00 uur begonnen met de opbouw van de taart. Omdat de 25 bakkers begonnen met de grootste taarten onderin de stellage, was er om 07.10 uur al 250 liter slagroom verwerkt. Terwijl de bakkers werkten aan het gebak bouwden een slordige 30 andere vrijwilligers van diverse bouw- en takelbedrijven met de grootst mogelijke zorgvuldigheid aan het verhogen van de steigerstellage waarin de taart z'n plaats moest krijgen. Twee hoogwerkers en maar liefts vijf hijskranen (waaronder een honderd-tonner met een giek van 55 meter) assisteerden daarbij.

Er zijn maar liefst 32 vertegenwoordigers van diverse media naar Ommen gekomen om het spektakel te aanschouwen. De doelstelling om Ommen nog eens op een zeer positieve wijze in de spotlights te zetten is dan ook ruimschoots geslaagd te noemen.

Tijdens de eerste korte evaluatie van de organisatie tijdens de maaltijd, die alle vrijwilligers net als de lunch kregen aangeboden, kon worden vastgesteld dat alles exact volgens het draaiboek was verlopen. De initiatiefnemers Arjen Heersping, Herman Hermes, Jan Ester, Berjan ten Brinke en Herman Bruins werden door officiels, sponsors, bouwers en toeschouwers bedolven onder complimenten. Het enige dat voor hen nu rest is het opruimen van de taart en het organiseren van een feestavond voor de bouwers van de taart.

# einde bericht #