Korps: Friesland, plaats: Friesland 3-02-2002
Politieberichten van 2/2 (13.00 uur) t/m 3/2 (13.00 uur)

Dokkum: poging tasjesroof
Zaterdagmiddag omstreek 17.40 uur heeft een naar schatting 20-jarige blanke jongeman op het Schapedijkje geprobeerd de handtas te roven van een 64-jarige inwoonster van Dokkum. Op het moment dat de vrouw vanaf het Harddraverspark het Schapedijkje opliep werd ze bij haar schouder vastgepakt door de man. De man, hij was op de fiets, riep om geld en probeerde de handtas van haar schouder te rukken. De vrouw riep hierop luidkeels om hulp, waarvan de man vermoedelijk is geschrokken; hij vertrok weer op de fiets richting Fugellan. Het is bij een poging gebleven. De politie hoopt dat getuigen zich nog zullen melden: 0900 8844.

Leeuwarden: hennepkwekerij
Zaterdagmiddag omstreeks 16.00 uur kwam de politie in een woning aan de Beukenstraat in Leeuwarden in verband met een melding van geluidsoverlast. Na een gesprek met de bewoner over het geluidsniveau rook één van de politiemensen een sterke henneplucht. De bewoner verklaarde een kleine hennepkwekerij in een slaapkamer te hebben. In de betreffende kamer werden 13 hennepplanten aangetroffen. Deze planten werden in beslag genomen en in overleg met de officier van justitie vernietigd. Tegen de verdachte, de 45-jarige bewoner, wordt proces-verbaal opgemaakt.

Dokkum: schoorsteenbrand
Zaterdag omstreeks 18.00 uur moest de brandweer van Dokkum uitrukken naar een woning aan de Ds. Cohenstraat in verband met een schoorsteenbrand. De brandweer had de brand snel onder controle.

Leeuwarden: inbraak woning
Afgelopen week is ingebroken in een woning aan de Esdoornstraat. De dader(s) is binnengekomen door de voordeur te forceren. Diverse goederen werden ontvreemd, waaronder een televisie en een radio. Door de politie werd een buurtonderzoek ingesteld, dat helaas geen aanwijzingen opleverde. De bewoner, een 30-jarige man, bemerkte de inbraak vrijdagochtend. Hij deed aangifte.

Drachten: rijden onder invloed
Zaterdagmiddag rond 17.20 uur viel het rijgedrag van een 35-jarige inwoner van Drachten op. Hij reed op de Vogelzang in Drachten op stuntelige manier de stoep op met zijn bromfiets. Bij controle bleek deze bestuurder onder invloed van alcohol te zijn. Een ademanalyse aan het bureau leverde een resultaat van 1175 ug/l op. De man kreeg een rijverbod voor 15 uur en mag zich voor de rechter verantwoorden.

Midsland: aanrijding met drankgebruik
Zaterdagmiddag omstreeks 16.50 uur vond een aanrijding plaats op de kruising Midslander Hoofdweg en de Westerdam. Een 51-jarige man uit Midsland reed met zijn jeep over de Midslander Hoofdweg. Uit tegenovergestelde richting kwam een 34-jarige man uit Oosterend als bestuurder van een bestelauto met aanhangwagen. Ter hoogte van de Westerdam zouden beide elkaar passeren. Mogelijk door de laagstaande zon zag de bestuurder van de jeep niet dat er nog een aanhangwagen achter de bestelauto zat. Hij kwam in aanrijding met zijkant de aanhangwagen. Door de klap raakte de aanhangwagen van de bestelauto los en kwam tot stilstand tegen het hekwerk langs de weg. Beide autos en de aanhangwagen moesten afgesleept worden. Het hekwerk en een lantaarnpaal raakten eveneens beschadigd.
De bestuurder van de jeep bleek bij controle aan het politiebureau onder invloed van alcohol te verkeren. Bij een ademanalyse blies hij 680 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 8 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Kootstertille: inbraak sportcomplex
Vrijdagmiddag of nacht is ingebroken in de kantine van een sportcomplex aan de Jisteboerewei. De dader(s) kwam binnen door een ruit aan de achterzijde te vernielen. Snoepgoed en diepvriesartikelen werden gestolen. Ook is geprobeerd om een stereo-installatie mee te nemen, maar dat is niet gelukt. Een 53-jarige inwoner van Kootstertille heeft namens de sportvereniging aangifte gedaan.

Leeuwarden: inbraak woning
Zaterdagmiddag tussen 15.15 en 20.15 uur werd ingebroken in een woning aan de Osingastate. Aan de achterzijde van de woning was een raam geforceerd. Een DVD-speler en ongeveer 20 DVDs werden ontvreemd. De 27-jarige bewoonster deed aangifte.

Drogeham: rijden onder invloed
Zaterdagavond omstreeks 22.00 uur bleek een automobilist, 35 jaar uit Zwaagwesteinde onder invloed achter het stuur te zitten van een bestelauto. Het rijgedrag van de verdachte viel op omdat hij met hoge snelheid over de Landyk reed. Bij een ademanalyse aan het bureau in Buitenpost bleek zijn adem/alcohol gehalte 300 ug/l.

Heerenveen: inbraak/vernieling bouwketen
Zaterdagavond omstreeks 19.30 uur werd glasgerinkel op de Oranje Nassaulaan gemeld. Ter plaatse bleek van drie bouwketen de ruiten ingegooid te zijn. Ook stonden enkele goederen, waaronder een bureaustoel, klaar kennelijk om meegenomen te worden. In de keten werd een behoorlijke ravage aangetroffen. Het is nog niet bekend wat er weg is. De keten zijn eigendom van respectievelijk de gemeente en enkele bedrijven. Een 45-jarige man uit Heerenveen heeft namens de drie benadeelden aangifte gedaan.

Boazum: keukenbrand
Zaterdagavond even voor 20.00 uur moest de brandweer uitrukken naar het Altaplein in Boazum in verband met een keukenbrand in een woning. De brandweer had het vuur snel onder onder controle. Het bleek dat de bewoners een pan op het vuur hadden laten staan, die vervolgens vlam vatte. De bewoners waren in de woonkamer en werden gealarmeerd door een rookmelder. De mannelijke bewoner (leeftijd onbekend) had de pan van het vuur genomen en naar buiten gebracht. Daarbij waren de vlammen in zijn gezicht geslagen. Hij is met verschroeid haar en verwondingen aan zijn gezicht door een buurman voor medische behandeling naar het ziekenhuis in Sneek gebracht.

Harlingen: rijden onder invloed
Zaterdagavond omstreeks 21.00 uur werd op de Zuidoostersingel de bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 46-jarige man uit Achlum, bleek onder invloed van alcoholhoudende drank. De verdachte weigerde op straat een ademtest. Wel onderging hij na zijn aanhouding aan het politiebureau in Harlingen een ademanalyse. Het resultaat was 575 ug/l. De verdachte kreeg naast een proces-verbaal een rijverbod van 6 uur opgelegd en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Opengebroken autos
Op meerdere plekken in Friesland werden autos opengebroken. In twee gevallen werd een ruit ingeslagen. In de overige gevallen werden de portiersloten geforceerd. Het ging de dieven meestal om geluidsapparatuur. Vier auto-inbraken vonden in Leeuwarden plaats op de Nijlansdyk 2x, de Leeuwerikstraat en de Vredeman de Vriesstraat. Verder in Damwoude (Hoofdweg), Heerenveen (Kempenaerssingel), Berlikum (Buterhoeke) en Lemmer (Munnikplaat).

Kootstertille: vechtpartij en aanhouding
Zaterdagnacht omstreeks 01.30 uur werd gemeld dat er een vechtpartij was in een horecabedrijf aan de Tillebuorren. Ter plaatse werd de politie aangesproken door een man (personalia nog niet bekend) die verklaarde meermalen bedreigd te zijn. Hij wees een man aan die de dader zou zijn. Deze man, een 22-jarige man uit Dordrecht. Deze verdachte werd aangesproken door een van de politiemedewerkers. Direct hierop sloeg de verdachte de politieman enkele malen hard in het gezicht. Na veel moeite en de nodige ernstige bedreigingen door de verdachte kon hij overmeesterd en geboeid worden. De betrokken politieman liep diverse kneuzingen op en moest zich onder doktersbehandeling stellen. Aanleiding tot de melding was een incident dat zich in een horecabedrijf had afgespeeld, waarbij de verdachte het personeel had bedreigd een man had gebeten. Ook deze man (personalia nog niet bekend) moest zich onder doktersbehandeling stellen.. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten in het bureau in Leeuwarden.

Wolvega: vechtpartij
Zondag omstreeks 02.30 uur hielden politieambtenaren op het Acht Pilarenplein een 24-jarige man uit Wolvega aan. Had kort tevoren een politieman beledigd. Nadat de verdachte achterin de politieauto was geplaatst bemoeide zich een grote groep stappers zich met de aanhouding. Het lukte hen de verdachte uit de politieauto te krijgen. Na een worsteling met enkele omstanders werd de verdachte opnieuw achter in de auto geplaatst. Daarbij werd de politie door een omstander geholpen. Aanhoudingen van andere verdachten die zich er met het nodige geweld mee had bemoeid werd uitgesteld in afwachting van assistentie van andere politie-eenheden. De sfeer was zeer gespannen. Nog voor de assistentie ter plaatse was trachtte een 22-jarige man uit Sonnega voor de tweede keer de verdachte te bevrijden. De Sonnegaster werd direct aangehouden. Dit leidde opnieuw tot een heftige worsteling waarbij enkele klappen met de wapenstok zijn gevallen. Na de komst van assistentie konden beide verdachten overgebracht en ingesloten worden in het politiebureau. De verdachte uit Sonnega bleek militair. Hij is overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee. Eén van de politiemensen liep lichte verwondingen op.

Heerenveen: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 03.55 uur werd een 21-jarige automobilist uit Reduzum gecontroleerd op de Crackstraat. Hij onderging een ademanalyse aan het bereau. Het resultaat was 430 ug/l, een proces-verbaal en een rijverbod van vier uur.

Berlikum: mishandeling
Zaterdagnacht omstreeks 02.30 uur is op het Hemmemaplein een 20-jarige man uit Harlingen aangehouden. Getuigen meldden dat de man in een horecabedrijf glazen kapot gegooid had, waarna hij eruit gezet was. Op straat had hij zich agressief gedragen en had een passant (nog geen personalia) een vuistslag gegeven. Het slachtoffer is met mogelijk een gebroken neus naar het ziekenhuis MCL-Zuid in Leeuwarden gebracht. Hij doet maandag aangifte. De verdachte is ingesloten in het bureau in Leeuwarden.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 04.30 uur werd op de Noordersingel een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 19-jarige Leeuwarder, bleek onder invloed van alcohol. Op het bureau blies hij 785 ug/l. Naast een proces-verbaal en een rijverbod van 9 uur werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Wergea: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 04.30 uur werd op De Reedmakker in Wergea een 20-jarige man uit Warten gecontroleerd. Ook hij was onder invloed van drank. Aan het bureau blies hij 475 ug/l.

Drachten: rijden onder invloed
Zondag om 04.30 uur werd een bestuurder van een personenauto gecontroleerd op de Noorderkade. De bestuurder was flink onder invloed. Na zijn aanhouding blies hij bij de ademanalyse aan het bureau 795 ug/l. Naast een proces-verbaal en een rijverbod van 9 uur werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Workum: auto over de kop
Zondagochtend omstreeks 05.40 uur vond een eenzijdig ongeval plaats op de Sudergoawei. Een 21-jarige man uit Workum reed met zijn personenauto richting Workum. Vlak voor de spoorwegovergang van de Lange Leane kwam hij rechts in de berm, mogelijk doordat hij in slaap viel. Hij heeft vervolgens naar links gestuurd, is over de verhoogde middengeleider gegaan en reed daar tegen een paal van een verkeerslicht. Hierna kwam hij aan de linkerzijde tegen een hekwerk, sloeg over de kop en kwam op vier wielen op de westelijke ristrook van de Lange leane terecht. De bestuurder leek ogenschijnlijk geen letsel te hebben, maar is voor de zekerheid toch naar het ziekenhuis in Sneek gebracht. De auto is afgesleept.

Leeuwarden: inbraak kantoor
In de nacht van zaterdag op zondag werd omstreeks 02.35 uur bemerkt dat er was ingebroken in een kantoor aan de Leeuwerikstraat. Men was binnen gekomen door een raam te forceren op de begane grond. Er was flinke braakschade. Twee computers werden weggenomen. De monitoren zijn blijven staan. Er wordt nog aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 880 8272