Ingezonden persbericht


SP eist spoeddebat over veiligheid reactie Petten

De SP eist een spoeddebat met minister Pronk naar
aanleiding van het nieuws dat er in het reactorvat van de Hoge Flux Reactor te Petten niet één maar twee scheuren blijken te zitten. Dit meldde ECN-directielid ir. W. Schatborn vandaag.

SP Tweede-Kamerlid Remi Poppe: "Het is onbegrijpelijk dat minister Pronk naar aanleiding van de bekendwording dat er een scheur in het reactorvat zit, de reactor weliswaar liet stilleggen, maar vlak daarop toestond dat de reactor weer werd opgestart. Nu blijkt dat er zelfs twee scheuren in het reactorvat zitten, vraag ik me af op welke wijze de overheid veiligheidsonderzoeken uitvoert. Aangezien er sprake van is dat de scheuren het gevolg zijn van fouten bij de constructie van het reactorvat, is de kans groot dat er nog meer scheuren in het vat zitten of kunnen ontstaan."

Er was een klokkenluider nodig om er achter te komen dat er een totaal verziekte werksfeer en een onverantwoord veiligheidsmanagement is in Petten. De bedrijfsleiding is al sinds 1984 bekend met het feit dat er een of meerdere scheurtjes in het reactorvat zitten. Er is kennelijk sprake van een totaal onverantwoorde bedrijfsvoering, maar ook van een onverantwoorde overheidscontrole.

Poppe heeft vandaag aan de voorzitter van de Vaste Kamercommissie van VROM gevraagd terstond een overleg te houden met minister Pronk.

Meer informatie:
Remi Poppe
06-53359394