Ingezonden persbericht


"BETER BODEGRAVEN"

secretariaat:
J. Boom                                                 Aan het college van B&W 
Vossestaart 2                                           van de Gemeente 
2411 ML  Bodegraven                                     t.a.v. de heer A. Borgdorff
RABO rek.       : 39.88.14.325                          Raadhuisplein 1
E-mail          : info@beterbodegraven.nl               2411 BD Bodegraven
                  jaap.arens@planet.nl
Url             : www.beterbodegraven.nl                
Bodegraven, 2 februari 2002

betreft: spoed met sloop
lokalen Boesemsingel

Geachte heer,

Op 1 november 2001 is in de Raadsvergadering van de Gemeente Bodegraven het "Onderwijshuisvestingsprogramma en overzicht 2002" vastgesteld.

Op bladzijde 13 en 14 wordt in die notitie ten aanzien van de twee lokalen aan de Boesemsingel het volgende gesteld. Ik citeer enkele zinsneden uit de nota: "De staat van de lokalen is slecht te noemen. . . . . Op 29 mei is asbest aangetroffen door Fibrecount. . . . . Mede gelet op de staat van het gebouw is vervolgens GMA gevraagd om te adviseren of overgegaan dient te worden tot het opknappen van het gebouw dan wel sloop van het gebouw en tijdelijk een lokaal te huren. In de rapportage naar aanleiding van dit onderzoek is door GMA gemeld dat het gebouw over zijn technische levensduur heen is. . . . . Het opknappen van de Boesemsingel is geen alternatief. Het gebouw is versleten en zal waarschijnlijk, ondanks de opknapbeurt, tussendoor extra kosten geven."

In de brief van B&W van 17 augustus 2001 (MZ/9544.01) wordt melding gemaakt dat in weel 37/38 opdracht tot sloop zal worden verstrekt. Na besluitvorming ten aanzien van vorenvermelde programma is inmiddels ten behoeve van de huisvesting voor de Goede Herderschool een tweetal porto-cabins ingehuurd, geplaatst en in gebruik genomen.

Na de vaststelling dat het onderhavige complex aan de Boesemsingel niet meer te gebruiken valt is verder geen enkele voortgang te bemerken. Ik vraag mij af hoelang het college van B&W de bestaande situatie wil handhaven. Sinds de genoemde Raadsvergadering is het stil rondom deze problematiek. Er gebeurt niets! Een tussentijdse voortgangsrapportage aan de commissie van V, B & O of aan de Gemeenteraad vindt ook niet plaats.

Alhoewel het complex wel gesloten en dichtgetimmerd is blijft de situatie bestaan dat asbest kan vrijkomen. Vandalisme, braak of brandstichting kan leiden tot levensgevaarlijke situaties. Het moge toch bekend zijn dat vrijkomende deeltjes asbest in de lucht een gevaar voor de gezondheid met zich meebrengen. Ik benadruk de ernst: kankerverwekkende rommel dwarrelend in de lucht!

De (direct) omwonenden en de vele kinderen die doordeweeks de scholen bezoeken, die op een steenworp afstand staan van het complex, mogen van geluk spreken. Tot op heden is er nog niets gebeurt. Wachten we tot de "BIG BANG"? Moet echt eerst het spreekwoordelijke "kalf" verdronken zijn voordat er iets gebeurt? Accepteert het college van B&W dan de gevolgen ten opzichte van haar inwoners in haar volle omvang? We mogen in ieder geval blij zijn dat het complex de jaarwisseling overleefd heeft!

Ik vind dat deze tijdbom (in figuurlijke zin) zo snel mogelijk gedemonteerd en opgeruimd moet worden. Ik zie geen redenen waarom tot op heden nog niet tot actie is overgegaan. Het risico dat de omwonenden en de kinderen lopen in het geval dat er wel wat gebeurt is mijn inziens te groot.

Ik verzoek het college van B&W om op zeer korte termijn tot actie over te gaan.

Hoogachtend,

Jaap Arens

c.c.: Leden van de Gemeenteraad
Pers
Wijkteam Broekvelden