Ingezonden persbericht

Toekomst van leidinggeven in Nederland onder de loep

Soest, 13 december 2001

"Veel managers en directieleden merken dat het steeds moeilijker wordt hun organisatie, afdeling en mensen, middels traditionele managementmethodieken, in beweging te krijgen. Veranderingen in de samenleving, bij klanten, in organisatievormen en in werkambities, maken dat hele nieuwe eisen aan leiderschap worden gesteld." aldus Muriel Schrikkema. Zij komt tot deze conclusie na een onderzoek dat zij verrichtte voor het management innovatieplatform Direction, Briefings for Business Leaders.

"CEO's in Amerika zijn vaak zeer dwingende leiders. Deze Amerikaanse leiderschapsstijl zou niet succesvol kunnen zijn in Nederland. Consensus, overlegorganen en poldermodel lijken de toverwoorden voor leiderschap in Nederland. Overleggen en vergaderen heeft ons toch de afgelopen jaren ver gebracht?"

Tijdens de Masterclass Leidinggeven in de 21ste eeuw in Grand Hotel Huis ter Duin wordt door een selecte groep senior managers en directeuren over de verschillende manieren van leidinggeven gesproken. Hoe kan men leiderschap optimaal afstemmen, op zowel de ambities van de organisatie als van de medewerkers? De betrokken experts reiken voorbeelden en visies aan en kijken kritisch met de aanwezige organisaties mee. Deelnemende organisaties gaan naar huis met een concreet plan van aanpak hoe een passende 'leiderschap strategie' te introduceren binnen de eigen organisatie.

Prof. dr. Pieter K. Jagersma, Directeur van het Centre for International Business van Universiteit Nyenrode, heeft onlangs een zeer uitgebreid onderzoek naar 'Leiderschap' in Europa afgerond. Hij is een van de weinige experts die hierover ook daadwerkelijk onderzoek heeft gedaan. Volgens Jagersma is leiderschap vooral een kwestie van 'jezelf in de hand houden' en hij zal dit ook onderbouwen tijdens het welkomstdiner van de Masterclass.

Juist de introductie van nieuw leiderschap binnen organisaties blijkt erg moeilijk, aldus Muriel Schrikkema van Direction. Ze is dan ook verheugd dat de experts, die wel weten hoe het moet, actief mee werken aan het programma. Zo wordt het programma op 4, 5 en 6 februari a.s. onder andere begeleid door Prof. dr. Hans Strikwerda, Prof. drs. J. Wessel Ganzevoort, Dr. ir. Boy Glaser en Daan Fousert. Daarnaast zijn Marion Gerritsen, HR Director Vitae en Edzard Overbeek, Algemeen Directeur Cisco Systems Nederland bereid gevonden om hun praktijkervaringen te delen.

Wilt u meer weten over de Masterclass Leidinggeven in de 21ste eeuw of over de andere initiatieven van Direction, Briefings for Business Leaders kijkt u dan op de website (www.dir.nl) of vraag de programmabrochure aan bij Muriel Schrikkema (schrikkema@dir.nl).

Informatie voor de pers:
Direction, Briefings for Business Leaders
Contactpersoon: Marco Schreurs (Client Director)
Speenkruidstraat 43
3765 AB SOEST
Telefoonnummer: 035 - 603 79 79
e-mail: schreurs@dir.nl
website: www.dir.nl/masterclassleidinggeven.htm
Alliantiepartners van Direction: 4BB Groep, C/TAC-Align, KPMG, Novell en Center for International Business van Universiteit Nyenrode