Gemeente Leiden

Fototentoonstelling ter herdenking van hulptransporten naar Polen

Op maandag 4 februari 2002, 17.00 uur, wordt in het Stadsbouwhuis (Langegracht 72) een fototentoonstelling geopend ter herdenking van de eerste hulptransporten die 20 jaar geleden, onder andere vanuit Leiden, naar het noodlijdende Polen reden.
De opening wordt verricht door oud-gemeentesecretaris Bob Lodder. De heer Lodder nam in 1981 met raadslid Marie Anne Koning het initiatief tot het oprichten van de Stichting Regio Leiden Helpt Polen. Deze stichting richtte haar hulp met name op Toruñ, de stad waarmee Leiden begin 1981 voorzichtig de eerste contacten had aangeknoopt. In oktober 1981 werd op een verkennende tocht in Toruñ een comité gevormd om ervoor te zorgen dat de hulp goed terecht zou komen.
De eerste transporten met voedsel, dekens en warme kleren vonden, onder barre weersomstan-digheden plaats in de winter van 1981/1982. In Polen was op dat moment de staat van beleg uitgeroepen. Tegelijkertijd streed de vakbond Solidararnosc, onder leiding van Lech Walesa, voor meer vrijheid, brokkelde de macht van de Poolse communistische partij af, heerste in Polen schaarste en dreigde de Sowjet-Unie met militair ingrijpen.
Het allereerste transport was nog maar net een half uur in Polen toen de legertanks op straat verschenen. Fotograferen was streng verboden, maar enkele Leidenaars trokken zich daar niet veel van aan. Tentoongesteld worden o.a. foto's die Peter van der Graaf heimelijk heeft gemaakt vanuit een door Peter Labrujère bestuurde vrachtwagen.

De foto's zijn eerder tentoon gesteld in de Nieuwe Kerk in Den Haag, in het kader van een door de Poolse ambassade georganiseerde officiële herdenking. De tentoonstelling, die tot 4 maart te bezichtigen is in het atrium van het Stadsbouwhuis, is samengesteld door Aad Straathof, lid van de Stedenbandwerkgroep Leiden-Toruñ.

Belangstellenden zijn van harte welkom bij de opening.