Gemeente Tilburg

4-2-2002
Rekeningcommissie onderzocht aan- en verkoopbeleid onroerend goed Mogelijk vervolgonderzoek naar samenwerking met particuliere bouwwereld

De rekeningcommissie, een onderzoekscommissie uit de Tilburgse gemeenteraad, heeft de resultaten gepresenteerd van haar onderzoek naar de strategie en uitvoering van het gemeentelijk aan- en verkoopbeleid van onroerend goed in de jaren 1994 1999. De belangrijkste conclusies zijn het ontbreken van kaderstellende verwervings-plannen, en heldere gunningscriteria. De commissie stelt ook dat grondprijzen nog te weinig marktconform worden bepaald.

De integriteit en zorgvuldigheid van betrokken ambtenaren staat niet ter discussie. Als de gemeenteraad op 18 februari aanstaande de aanbevelingen van de rekeningcommissie overneemt, komt er een onderzoek naar de mogelijkheden van particuliere grondexploitatie en publiek-private samenwerking (PPS). Dat zou de realisatie van gemeentelijke beleidsdoelen op het gebied van ruimtelijke ordening vergemakkelijken.
Actieve grondpolitiek
De rekeningcommissie is tot de conclusie gekomen dat Tilburg bewust zo lang mogelijk heeft vastgehouden aan een actieve gemeentelijke grondpolitiek. De gemeente streeft er in de praktijk naar om zelf de regie te voeren over een zo dienstbaar en economisch interessant mogelijk grondbeleid. De ontwikkelingen sinds 1995 maken echter een heroverweging van het te voeren beleid noodzakelijk. Dat heeft de raad al eerder besloten bij de bespreking van de beleidsanalyse grondexploitatie 2001. De commissie constateert dat het strategisch element bij de bestuurlijke behandeling van de jaarlijkse rapportages inzake het grondbeleid te weinig aandacht heeft gekregen. Als algemene beleidslijn moet tenminste elke vijf jaar een nota Grondbeleid vast worden gesteld. Het lijkt de commissie verstandig om bestuurlijk discussie te voeren over nut en noodzaak van regionale samenwerking op dit beleidsterrein.

Integer
Het onderzoek heeft geen enkel signaal opgeleverd dat twijfels oproept over de eerlijkheid en integriteit van het gemeentelijk handelen bij aan- en verkooptransacties van onroerend goed. Nergens is gebleken dat bij de uitvoering van het grondbeleid de door de gemeenteraad vastgestelde beleidskaders te buiten zijn gegaan of dat verantwoordingsinformatie over de uitvoering is achtergehouden.

Marktconform
Over de uitgifte van bouwgrond aan project-ontwikkelaars en bouwondernemingen stelt de commissie dat de gehanteerde selectiecriteria aanvulling behoeven met heldere en expliciete gunningscriteria. De mogelijkheden voor een marktconforme prijsstelling zouden veel beter benut kunnen worden. Dit vereist differentiatie van grond-prijzen op basis van prijsbepalende factoren zoals locatie en bestemming. De commissie wil in beeld gebracht zien wat de mogelijkheden zijn om een zo marktconform mogelijke grondprijs te verkrijgen en denkt bijvoorbeeld aan een systeem van verkoop bij opbod.

De commissie wijst verder op het spanningsveld tussen het financieel-economische belang van de gemeente en de algemene beginselen van behoorlijk bestuur; beginselen waaraan het gemeentelijk handelen, zowel publiekrechtelijk als privaatrechtelijk, te allen tijde getoetst moet kunnen worden. Aanscherping van procedures en regels voor de bij aan- en verkooptransacties betrokken ambtenaren kan de gemeente helpen zich aan de algemene beginselen van behoorlijk bestuur te houden.
Communicatie met de niet-gemeentelijke partijen moet worden verbeterd en er moet meer bekendheid worden gegeven aan het bestaan van klachtenregelingen/-commissies bij de gemeente. Ook de dossiervorming en de toegang tot vertrouwelijke dossiers behoeft aandacht. De organisatorische positie en faciliterende functie van de afdeling Grondzaken (het 'Grondbedrijf') binnen de gemeentelijke organisatie moet opnieuw bekeken worden. De commissie zou hierover op korte termijn een bestuurlijke discussie willen, mede in relatie tot het lopende 'verandertraject' Stadszaken Wijkzaken.

Kijk voor de rapporten 'Aan- en verkoopbeleid Onroerend Goed' op onze site onder 'Politiek en Bestuur/ raadscommissies/ Rekeningcommissie'.