Nederlandse Spoorwegen

Persbericht

Eerste gemoderniseerde Duitse rijtuigen op de baan 22 januari 2002
Op 4 februari gaan de eerste 14 gemoderniseerde Duitse Intercityrijtuigen op het Nederlandse spoorwegnet rijden. Daarmee wordt een begin gemaakt met de uitbreiding van het materieelpark van NS om het zitplaatstekort te verminderen.

NS nam eind 2000 van Deutsche Bahn 150 rijtuigen over om op korte termijn extra materieel te kunnen inzetten. Om ze aan te passen aan de Nederlandse eisen op het gebied van comfort, techniek en veiligheid worden ze grondig gerenoveerd door PFA (Partner für Fahrzeug Ausstattung) in Weiden (Duitsland).

Op 14 januari zijn de eerste zes rijtuigen in proefbedrijf ingezet in Intercitys vanuit Heerlen en Venlo naar Den Haag en terug. In deze periode wordt bekeken of alles naar behoren functioneert, eventuele kinderziektes komen boven water en vragen van het personeel kunnen tijdens deze periode beantwoord worden.
Het proefbedrijf loopt tot nu toe naar verwachting.

Vanaf 4 februari gaan 14 rijtuigen rijden in Intercitys tussen Heerlen/Venlo en Den Haag. Vanaf 8 april worden in totaal 54 rijtuigen ingezet.
Naar verwachting zullen de laatste van de 150 rijtuigen in augustus 2002 in Nederland aankomen. Ze voegen bijna 10.000 zitplaatsen toe aan de 205.000 die momenteel in de treinen van NS aanwezig zijn.