CDA

Europarlement: drugshandel harder aanpakken

Dinsdag 4 februari jl. sprak het Europees Parlement over een ontwerp- kaderbesluit van de Europese Commissie, dat een stap wil doen in de richting in de richting van een Ruimte voor Vrijheid, Veiligheid en Rechtvaardigheid. Het gaat om een gemeenschappelijke bestrijding van drugshandel en eerste stap naar de harmonisatie van de strafmaat. Het ontwerpbesluit is zo geschreven dat de Raad er weinig bezwaren tegen zou kunnen hebben.

De parlementaire commissie en rapporteur Arie Oostlander (CDA) pogen het kaderbesluit wat aan te scherpen door wat strenger te spreken over de vrijheidsstraffen. Zij onderstrepen bovendien het middel van confiscatie van bezittingen van drugshandelaren, en openen de weg naar civiele sancties die criminelen in hun kapitaal aantasten. Verder wil de rapporteur geen ontwikkeling van een schaduwbureaucratie onder de verantwoordelijkheid van de Secretaris-Generaal van de Raad, omdat dat niet overeenkomt met de overgang van judiciële samenwerking van de derde naar de eerste pijler die sinds Amsterdam beloofd is.

Arie Oostlander wil de juridische aanpak van dit stuk zien als een sluitstuk van een algemeen beleid dat preventief en therapeutisch van aard is. Enerzijds moet de communautaire samenwerking meer verplichtend zijn en anderzijds verdient het respect voor de nationale rechter te worden gewaarborgd. In de context van dit rapport past geen debat over het verschil tussen soft en hard drugs, noch over de legalisatie ervan, noch een debat over het beleid richting drugsverslaafden, noch een debat over de nationale beleidsvrijheid. Het gaat hier om de aanpak van de grensoverschrijdende drugshandel.

Amendementen die meer in libertijnse richting gaan, wil de rapporteur ontraden. Zo is het nogal krampachtig de woorden grensoverschrijdend, grootschalig, georganiseerd in te voegen om zodoende de reikwijdte en zelfs de strafbaarheid in te perken.

Oostlander verzet zich verder sterk tegen het voorstel om het kaderbesluit niet te laten slaan op internationale handel met gebieden buiten de Europese Unie (Columbia, Suriname, Antillen!) en om kwesties om uitlokking en medeplichtigheid te schrappen. Dit soort voorstellen zijn gevaarlijk voor het welslagen van het Europese drugsbeleid.

Voor meer bijzonderheden:
Arie Oostlander, tel. + 33 388 175862
Eduard Slootweg, voorlichter EVP-ED/CDA, tel. + 32 475721280