Gemeente Alphen aan den Rijn


Legionellabacterie opnieuw aangetroffen in waterleiding Sporthal de Oude Wereld

Eind januari 2002 is bekend geworden dat bij twee kleedkamers in de sporthal aan de Oude Wereld de legionellabacterie is aangetroffen. Uit voorzorg zijn alle douches afgesloten en zijn de leidingen gedesinfecteerd en diverse keren thermisch gespoeld. Na twee weken zijn er opnieuw watermonsters genomen. Uit de resultaten van de laatste watermonsters blijkt dat bij de douches van kleedkamer 2 de legionella bacterie nog steeds aanwezig is. Daarom worden de leidingen de komende twee weken nogmaals gedesinfecteerd en 4 keer thermisch gespoeld. Daarna wordt er opnieuw watermonsters genomen. De douches blijven voorlopig uit voorzorg afgesloten. Bij het bezoek aan de gymzaal is in principe geen risico voor de volksgezondheid.

Sinds mei 1999 is de gemeente Alphen aan den Rijn alert op de aanwezigheid van legionella. Daarom spoelt de Technische Dienst van de gemeente Alphen aan den Rijn wekelijks de leidingen door bij alle gemeentelijke accommodaties Momenteel werkt de gemeente aan plannen om tot structurele oplossingen voor de accommodaties te komen.

Als over twee weken worden opnieuw watermonsters genomen. Na ongeveer
1 week zijn de resultaten van deze monsters bekend. Als de resultaten van de monsters goed zijn, worden de douches weer vrijgegeven voor gebruik.

Inwoners die meer informatie willen over legionella, kunnen contact opnemen met de GGD in Leiden, telefoonnummer 071 516 33 22.

Persbericht 7, 4 februari 2002

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 05 februari 2002 laatste wijziging