Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Vaste Commissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DN. 2001/4306
datum
04-02-2002

onderwerp
Voortgang houtcertificering
TRC 2002/919

bijlagen

Geachte Voorzitter,

In antwoord op uw brief van 14 -11-2001 bericht ik u, mede namens de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, het volgende.

In het kader van de uitwerking van onze beleidsreactie op het KPMG-rapport betreffende de evaluatie van de minimumeisen voor houtcertificering in Nederland zijn inmiddels gesprekken gevoerd tussen de overheid en betrokkenen uit de sector om te komen tot een nadere uitwerking van bedoelde beleidsreactie. Die gesprekken hebben in eerste aanleg betrekking gehad op de wijze waarop houtcertificering kan worden ingepast binnen de systematiek van de Raad voor Accreditatie. Die gesprekken zijn inmiddels afgerond.

datum
04-02-2002

kenmerk
DN. 2001/4306

bijlage

Vervolgens heeft op 10 -01-jl. onder leiding van de directeur-generaal Milieubeheer van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer in aansluiting daarop een breed overleg plaatsgehad met bij deze materie betrokken maatschappelijke groeperingen. In dat overleg is duidelijk gemaakt hoe houtcertificering binnen de syste-matiek van de Raad voor Accreditatie kan worden ingepast en hoe die inpassing vorm zal worden gegeven. Wat dit laatste betreft, is het van belang dat er een nationale beoor-delingsrichtlijn wordt opgesteld op basis waarvan instellingen die op het terrein van houtcertificering als certificeringinstelling door de Raad voor Accreditatie kunnen worden geaccrediteerd. De geaccrediteerde instellingen kunnen vervolgens bedrijven die verant-woord geproduceerd hout produceren en bedrijven die verantwoord geproduceerd hout op de Nederlandse markt brengen, certificeren. Deze gecertificeerde bedrijven mogen dan een door de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en mij aangewezen beeldmerk voeren dat ook op het hout dan wel op de bij het hout mee te leveren bescheiden moet worden aangebracht. Dit laatste is van belang voor de herkenbaarheid van hout dat verantwoord is geproduceerd.

De nationale beoordelingsrichtlijn zal in opdracht van het ministerie van VROM en mijn ministerie op basis van onderzoek, in samenspraak met een begeleidingscommissie die wordt samengesteld uit inhoudelijk bij duurzaam bosbeheer betrokken organisaties, worden ontwikkeld. In de te ontwikkelen nationale beoordelingsrichtlijn zullen de huidige minimumeisen voor duurzaam bosbeheer opgaan. Het onderzoeksresultaat zal vervolgens aan ons ter instemming worden voorgelegd. Nadat wij met de nationale beoordelings-richtlijn hebben ingestemd, zal deze bekend worden gemaakt in de Staatscourant en aan de Raad voor Accreditatie worden aangeboden. Die beoordelingsrichtlijn zal dan de grondslag vormen voor het accrediteren van instellingen als certificatie-instelling op het terrein van duurzaam bosbeheer. Naar schatting zal de totstandkoming van de nationale beoordelingsrichtlijn zes maanden vergen, te rekenen vanaf begin 2002.

De statuten en de daarop gebaseerde reglementen van de Raad voor Accreditatie voorzien in regels met betrekking tot het toezicht op enerzijds de geaccrediteerde certificatie-instellingen en anderzijds de gecertificeerde (bos)bedrijven. Te voorzien valt dat ten behoeve van het beheer van de nationale beoordelingsrichtlijn door ons een stichting in het leven zal worden geroepen die als centraal college van deskundigen zal gaan functio-neren en waaraan eventuele andere taken zullen worden opgedragen, zoals het betreffende aanvullend toezicht. Ten einde de invloed van de rijksoverheid te waarborgen, zal met de Raad voor Accreditatie een op de raamovereenkomst aanvullende overeen-komst worden gesloten. Daarnaast zullen door de Raad voor Accreditatie met de te accrediteren instellingen zogeheten acceptatieovereenkomsten worden gesloten.

Ik hoop u hiermede voldoende te hebben geïnformeerd.

De staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

G.H. Faber


---