D66

D66-logo

4 februari 2002

Enquête bouwfraude

Francine Giskes

Reacties: f.giskes@tk.parlement.nl

`De parlementaire enquête naar de bouwfraude moet geen shownummer gaan worden. Het doel van de enquête moet zijn helderheid te verschaffen in de vraag hoe wij de regelgeving en het gedrag van de betrokken partijen kunnen verbeteren', meent Francine Giskes.

In de enquête naar de bouwfraudezaak moet niet de vraag gaan domineren welke slachtoffers er deze keer weer gemaakt kunnen worden. Francine Giskes benadrukte dit donderdag in een debat in de Tweede Kamer. D66 steunt dan ook de oproep om bij televisieregistratie van gesprekken of verhoren de nodige prudentie in acht te nemen. De tijdelijke commissie zelf stelt dat het gaat om het krachtenspel in de bouwwereld en de complexe rol van de overheid daarin. Deze problemen zijn niet nieuw. Mogelijk bestaan nog steeds dezelfde knelpunten als in 1991 toen de aanpassing van de regelgeving werd bekeken.

Het is goed dat de Kamer haar eigen verantwoordelijkheid neemt en een totaalbeeld van de onregelmatigheden in de bouw, in relatie tot structuurkenmerken, probeert te verkrijgen. D66 steunt daarom het voorstel over te gaan tot een enquête.'Wij hebben de tijdelijke commissie flink onder druk gezet met de afspraak om de eerste week na het kerstreces meteen een rapport af te leveren. Dat is gelukt. D66 heeft dan ook een compliment uitgebracht aan de tijdelijke commissie bouwfraude en haar ondersteuners'. Enige twijfel blijft bij D66 bestaan over de haalbaarheid van het genoemde tijdpad. D66 onderstreept evenwel ten zeerste de intentie om snel helderheid te verschaffen en een en ander niet jarenlang te laten voortslepen.