Familie Symposium


Erasmus Universiteit Rotterdam


ROTTERDAM, 20020122 --
Vraag u zich af hoe koninklijke families gestructureerd zijn, wilt u weten wat de Mormonen met uw voorvaderen hebben te maken, of dat familie nog bestaat uit een vader, moeder, twee kinderen en een Golden Retriever? Kom dan naar het wetenschappelijk symposium in theater 't Kapelletje te Rotterdam. Dit symposium wordt georganiseerd als opening van de lustrumweek van Histartes. Histartes is de studievereniging van de faculteit der Historische- en Kunstwetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Lezing 1: Samenleven. Nieuwe feiten over relaties en gezinnen.

Als een Bridget of Marc door het leven, samenwonen, trouwen of misschien eerst een kind, en als het niet gaat dan maar een flitsscheiding? Wat is de stand van zaken in Nederland, welke trends zijn zichtbaar en wat kunnen we verwachten voor de toekomst? In het boek 'Samenleven. Nieuwe feiten over relaties en gezinnen' heeft het CBS onlangs de nieuwste resultaten gepresenteerd. Deze zijn grotendeels gebaseerd op het Onderzoek Gezinsvorming van het CBS, een survey onder circa 10 duizend vrouwen en mannen van 18-52 jaar. Jan Latten smeedt in zijn bijdrage Panta Rhei de onomstotelijke feiten tot een totaalbeeld, ook voor de toekomst.

Spreker:
Jan Latten is sociaal demograaf en projectleider van het onderzoek Gezinsvorming voor het CBS.

Lezing 2:"Royalty, gender and the family". De Nederlandse natie-staat als familiebedrijf.

Koning Willem I beschouwde zichzelf graag als Vader Willem en Koningin Wilhelmina groeide tijdens de Tweede Wereldoorlog uit tot Moeder des Vaderlands. Wat betekenden deze familiemetaforen voor de regeringsstijl van de mannelijke en vrouwelijke vorsten in de Nederlandse monarchie? In deze lezing wordt nagegaan in hoeverre de Nederlandse natie-staat door de vorsten en vorstinnen van het Huis van Oranje-Nassau als familie werd en wordt beschouwd, en in welke mate deze stijl genderspecifiek was. Aan bod komt ook hoe het familieleven van het Huis van Oranje-Nassau was. Hielden de Oranjes van een huiselijk gezinsleven of gingen de leden van de koninklijke familie vooral hun eigen gang? In welke familietraditie komt Maxima eigenlijk terecht?

Spreker:
mw.prof.dr. M.C.R. Grever
hoogleraar theorie en methoden van de maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en universitair docent gendergeschiedenis aan de Koninklijke Universiteit Nijmegen

Lezing/workshop 3: Analyze van Familiestructuren

Wilde u altijd uw stamboom gaan uitzoeken, maar had u geen idee hoe u dat moest aanpakken? Dan is deze afsluitende lezing/workshop de gelegenheid om op eenvoudige wijze gegevens te achterhalen. In de Verenigde Staten zijn grote computerbestanden aangelegd met gegevens die ook op Nederlandse familiestructuren van toepassing zijn. Deze gegevens maken het mogelijk om op zeer creatieve wijze bijvoorbeeld stambomen te achterhalen. De heer de Nooy geeft een inleiding op het werken met deze bestanden en zal praktijkvoorbeelden geven met gegevens van mensen uit de zaal.

Spreker:
Dr. Wouter de Nooy is docent methodologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Datum: maandag 4 februari 2002
tijd: 13.00 uur tot 17.00 uur,
prijs: 1 euro (inclusief lunch)
inschrijven: histartes.lustrum@fhk.eur.nl
locatie: Theater 't Kapelletje, Van der Sluysstraat 176, Rotterdam. tram: Uitstappen bij halte Schiekade, volg dan bordjes voor 't Kapelletje de flat in.



Ingezonden persbericht