KPN NV

Datum
KPN Mobile voltooit verkoop van Pannon GSM

4 februari 2002 Nummer
007p

KPN Mobile heeft vandaag de verkoop afgerond van zijn 44,66%-belang in de Hongaarse mobiele operator Pannon GSM. Het belang werd voor EUR 603 miljoen in contanten verkocht aan Telenor SA.

Deze transactie vloeit voort uit de definitieve overeenkomst die op 26 oktober 2001 werd ondertekend en bekendgemaakt en volgt op de recente goedkeuring van de Hongaarse mededingingsautoriteit.

Telenor verwerft tegelijkertijd alle andere resterende belangen in Pannon GSM van de medeoprichters Sonera (23%) en TeleDanmark (6,56%). Hierdoor is Telenor nu voor 100% eigenaar van PannonGSM.

De transactie maakt deel uit van het programma van KPN om zijn niet-kernactiviteiten af te stoten. De netto-opbrengsten hiervan worden gebruikt om de netto schuldenlast terug te brengen. Door de afronding van deze transactie bedragen de aangekondigde en inmiddels gerealiseerde desinvesteringen EUR 3 miljard.

De proportionele consolidatie van Pannon GSM in de boeken van KPN Mobile zal per 31 januari 2002 worden beëindigd. De proportionele bijdrage van Pannon GSM wordt voor 2001 geschat op een omzet van EUR240miljoen, een EBITDA van EUR 85 miljoen en een netto schuld van EUR 105 miljoen. De transactie resulteert in een boekwinst van meer dan EUR 300 miljoen voor het eerste kwartaal van 2002.


Noot voor de redactie (