Ingezonden persbericht

Persbericht

ICT en samenwerking hoog op de agenda bij schoolbesturen

Voor de verdere invoering van ICT Informatie en Communicatie Technologie - in het onderwijs hebben de meeste schoolbesturen behoefte aan ondersteuning op het gebied van deskundigheidsbevordering en onderwijsinhoudelijke vernieuwing. Ook is de behoefte aan concrete handreikingen voor het inpassen van ICT in de lespraktijk groot. Schoolbesturen die met elkaar samenwerken ervaren juist op deze terreinen de grootste winst. Bestuurlijke samenwerking is daarmee een adequate aanpak om te voorzien in de belangrijkste ondersteuningsbehoeften.

Dit blijkt uit een enquête onder besturen in het basis- en voortgezet onderwijs uitgevoerd door het marktonderzoekinstituut NIPO in opdracht van de Stichting Ict op School. Deze stichting is vorig jaar door de onderwijsorganisaties opgericht om het gebruik van ICT op scholen in het basis en voortgezet onderwijs te stimuleren. Het doel van het onderzoek is de betrokkenheid van schoolbesturen bij het gebruik van ICT in kaart te brengen.

Uit de resultaten blijkt dat ICT hoog scoort op de agenda bij vergaderingen van schoolbesturen. Zij vergaderden het afgelopen jaar gemiddeld 1 keer per maand en tijdens de helft van die vergaderingen stond ICT op de agenda. Schoolbesturen zien daarbij hun rol vooral op strategisch niveau: toedeling van geld, het bevorderen van deskundigheid en de ontwikkeling van een visie op het gebruik van ICT in het onderwijs.

De besturen in het basisonderwijs zijn bij de invoering van ICT nauwer bij de scholen betrokken dan in het voortgezet onderwijs. In het basisonderwijs laat 16% van de besturen ICT over aan het schoolteam; in het voortgezet onderwijs 43%. Verder zoeken meer schoolbesturen in het basisonderwijs samenwerking met andere scholen (44%) dan in het voorgezet onderwijs (30%).

Het Nipo-onderzoek 'Schoolbesturen over ICT in het onderwijs' wordt woensdag 6 februari gepresenteerd en bediscussieerd op het congres 'De digitale school in uitvoering'. Dit congres dat wordt geopend door minister Hermans en plaatsvindt in de Doelen te Rotterdam - wordt onder auspiciën van Ict op School georganiseerd door de onderwijsorganisaties VSWO, AVS, VVO, VGS, Concent en Stichting kennisnet.



Ingezonden persbericht