Nederlandse Vereniging van journalisten

NVJ veroordeelt inbeslagneming fotomateriaal bij Sanoma Uitgevers

PERSBERICHT, Amsterdam, 4 februari 2002

De NVJ is verbolgen over het gemak waarmee en de intimiderende wijze waarop het OM afgelopen vrijdag is overgegaan tot inbeslagneming van fotomateriaal dat bedoeld was voor publicatie in het blad Autoweek. Het materiaal, gemaakt door een freelance fotograaf, had betrekking op illegale straatraces op een industrieterrein in Hoorn. De foto's konden slechts worden gemaakt onder uitdrukkelijke garantie van anonimiteit van de deelnemers aan de race.
Sanoma Uitgevers heeft in overleg met haar advocaat en onder protest besloten tot afgifte.

Uit de rechtspraak over inbeslagneming van journalistiek materiaal blijkt dat het OM niet te makkelijk mag overgaan tot dit zware middel. Er moet een afweging worden gemaakt, waarbij subsidiariteit (zijn er andere middelen om achter de feiten te komen) en proportionaliteit (staat het middel wel in verhouding tot het doel) van essentiële betekenis zijn. De media mogen immers niet worden gebruikt als de lange arm van justitie. De vrije nieuwsgaring kan daardoor in gevaar komen.

De ernst van de mogelijk begane delicten, die voor zover bekend verband houden met deze illegale race, rechtvaardigen naar de mening van de NVJ niet dat er inbreuk op de vrije nieuwsgaring wordt gemaakt. Men kan zich bovendien afvragen of politie en justitie niet op andere wijze achter de feiten hadden kunnen komen.