Korps: Friesland, plaats: Friesland 4-02-2002
Politieberichten van 3/2 (13.00) t/m/ 4/2 (07.00)

Noordwolde: uitslaande brand
In de nacht van zondag op maandag rond middernacht is brand uitgebroken in een opslagloods aan de zijde van de Hoofdstraat-Oost Dit is een loodsencomplex van naar schatting 9000 m2, gelegen tussen de Hoofdstraat-Oost en de Molenstraat De brand werd ontdekt en gemeld door een bewoner van de Hoofdstraat-Oost. Aanvankelijk dacht de brandweer van Wolvega de brand onder controle te hebben, maar kort daarna kwam de brand in alle hevigheid terug. Het vuur verspreidde zich over de rest van het complex, waarna het dak deel voor deel instortte. Tijdens de brand waren een aantal explosies in het complex te voelen en horen. Wat de oorzaak daarvan was is onbekend. Mogelijk dat in verband met werkzaamheden gasflessen in het complex aanwezig waren. De explosies gaven geen gevaar voor brandweer, politie of omstanders. Voor zover bekend zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. De brand werd bestreden door brandweerkorpsen uit onder andere Wolvega, Drachten, Heerenveen en Oosterwolde, maar men kon niet voorkomen dat het complex geheel uitbrandde.
Het loodsencomplex is eigendom van een bedrijf uit Hoofddorp, dat het verhuurde aan verschillende gebruikers, onder andere voor meubelopslag, oldtimers en horeca-artikelen. Het schadebedrag is nog niet bekend.
Een naast de loodsen staande bovenwoning met bedrijfsruimte bleef bespaard door preventief bluswerk van de brandweer. De beide bewoners hadden de brand bemerkt en hadden zelf de woning verlaten. Ze moesten plaatse behandeld worden voor ademhalingsmoeilijkheden. De oorzaak is nog niet bekend. De recherche stelt daar een onderzoek naar in. Maandagochtend vindt een buurtonderzoek plaats. Het onderzoek door de technische recherche kan pas plaats vinden als het uitgebrande complex geheel is afgekoeld.

Franeker: woninginbraken
In de nacht van zaterdag op zondag is geprobeerd in te breken in twee woningen aan het Noorderbolwerk. In beide gevallen bleef het bij een poging. Bij de eerste woning heeft men meerdere ramen proberen open te wrikken, maar door extra vergrendelingen lukte dit niet. De 51-jarige bewoner deed aangifte. Bij de tweede woning lukte het evenmin. Wel werd een ruit kapot getikt. Hier deed de 69-jarige bewoner aangifte.

Makkum: diefstal uit schuur
In de nacht van zaterdag op zondag is een graskantmaaier en een hogedrukreiniger gestolen uit een niet afgesloten schuur aan de Kerkebuorren in Makkum. Ook is geprobeerd diesel te stelen uit een tank op het bedrijf. Dat is niet gelukt door goed afsluiting. De 65-jarige eigenaar uit Makkum deed aangifte.

Franeker: inbraak in box
Een 58-jarige vrouw heeft zondag aangifte gedaan van diefstal van haar fiets vanuit de berging onder de flat aan de Hertog van Saxenlaan in Franeker. Op de benedenverdieping van de flat zijn fietsenhokken. Het hok van aangeefster werd zondag tussen 14.30 en 16.30 uur met grof geweld opengebroken.

Leeuwarden: inbraak woning
Tussen donderdag- en zaterdagmiddag is ingebroken in een woning aan de Essenstraat. De dader(s) is via het balkon omhoog geklommen en heeft een raam van de slaapkamer geforceerd. Vervolgens is de woning doorzocht. Een stereotoren wordt vermist. De 23-jarige bewoner deed aangifte.

Heerenveen: inbraak kantoor
Zondag omstreeks 18.10 uur zagen getuigen dat twee jongens zich verdacht gedroegen bij een kantoor aan de Nieuwburen in Heerenveen. Bij onderzoek bleek te zijn ingebroken in het kantoor. De daders waren binnengekomen door enkele ruiten te vernielen. Een groot aantal goederen zoals 2 tvs, een magnetron, een computer met randapparatuur en etenswaren stonden al buiten het pand klaar om meegenomen te worden. De twee jongens konden ter plekke aangehouden worden. Ze waren beide 13 jaar oud en woonachtig in Steenwijk en Heerenveen. Een 45-jarige werknemer uit Heerenveen deed namens het bedrijf aangifte. De jonge verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Grou: inbraak woning
In de nacht van zondag op maandag is ingebroken in een woning aan de 2e Oosterveldstraat. Men kwam binnen door een raampje aan de achterzijde te forceren. Uit de woning werd geld en sieraden meegenomen. De 37-jarige bewoner deed aangifte.

Lemmer: woningbrand
Maandag omstreeks 05.10 uur moest de brandweer uitrukken naar de Schans in Lemmer voor een brand in een bovenwoning. Een buurtbewoner had de melding gedaan dat hij hevige rookontwikkeling in de bovenwoning zag. De brandweer had het vuur snel onder controle. De bewoner, een 36-jarige man was inmiddels overgebracht naar het ziekenhuis. Hij was de brand ontvlucht door naar buiten te klimmen door een raam en had daarbij lichte verwondingen opgelopen. De oorzaak is nog niet bekend. De technische recherche stelt een onderzoek in.

Drachten: autobrand
Zondagmorgen omstreeks 02.20 uur is de brandweer van Drachten uitgerukt naar de Hooizolder. Op het erf van een woning stond een personenauto al volledig in brand. De auto brandde geheel uit. De achter de auto gekoppelde aanhangwagen bleef gespaard. De oorzaak van de brand is niet bekend. De eigenaar, een 64-jarige man, had de auto s avonds om 19.00 uur naast zijn woning gezet. De technische recherche stelt vandaag een nader onderzoek in naar de aard en oorzaak van de brand.

Bureau Communicatie: 058 880 8272