EDOCRA

Twee nieuwe methodes voor snelle detoxificatie van opiaten

Maandag 4 februari 2002

Persbericht aangaande EDOCRA

Embargo tot 10.30 uur

Twee nieuwe methodes voor snelle detoxificatie van opiaten. Wat voegt de methode met narcose nu echt toe? Of Is afkicken onder narcose effectief?

Vanaf 1999 wordt in vijf verslavingszorginstellingen in Nederland (Novadic als initiatiefnemer, Parnassia, Kentron, Jellinek en De Grift) onderzocht welke methode van detoxificatie gevolgd door goede vervolgbehandeling het meest effectief is bij patiënten die kampen met afhankelijkheid van opiaten zoals heroïne en methadon.

De eerste fase van EDOCRA waarover nu gerapporteerd wordt, betreft het beantwoorden van de vraag of algehele anesthesie (narcose) meerwaarde heeft bij het toepassen van snelle detoxificatie met een opiaatantagonist. Anders gezegd: Is afkicken onder narcose effectief? De complexe interventie van algehele anesthesie is uitgevoerd in het ziekenhuis Bernhoven in Veghel, het Ignatius ziekenhuis in Breda en het medisch centrum Haaglanden in .s Gravenhage. Het EDOCRA onderzoek wordt gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en ZonMW.

In het onderzoek zijn 282 patiënten betrokken waarvan er 275 daadwerkelijk gestart zijn met de detoxificatie met de opiaatantagonist naltrexon. De toewijzing aan één van beide behandelingsvarianten werd bepaald door het lot. Van de totale groep zijn 141 patiënten behandeld met de methode die gebruik maakt van algehele anesthesie. Er blijken geen verschillen te bestaan tussen de twee groepen als het gaat om een groot aantal kenmerken van de patiënten gemeten voor aanvang van de detoxificatie. Het follow-up percentage één maand na detoxificatie bedraagt 94%. De gegevens zijn van dien aard dat betrouwbare uitspraken gedaan kunnen worden over de vraag of algehele anesthesie toegevoegde waarde heeft.

Uit het onderzoek blijkt dat de beide methoden even effectief zijn. Dat wil zeggen dat algehele anesthesie geen toegevoegde waarde heeft op het effect van snelle detoxificatie met een opiaatantagonist. Daarmee is ook vastgesteld dat de financiële middelen die in dit verband worden ingezet voor algehele anesthesie niet efficiënt worden aangewend.
Beide methoden hebben -zelfs als zeer strenge criteria worden aangelegd voor het vaststellen van succes- een bevredigend resultaat als het gaat om het realiseren van abstinentie één maand na start van de detoxificatie. Dit is in overeenstemming met eerdere studies die aantoonden dat snelle detoxificatie superieur is aan de traditionele methode van detoxificatie door geleidelijke methadonafbouw.

De eerste aanbeveling van de onderzoekers op basis van de resultaten van EDOCRA is dat algehele anesthesie niet meer wordt toegepast bij snelle detoxificatie met een opiaatantagonist bij patiënten met afhankelijkheid van opiaten.

De tweede aanbeveling betreft de continuering van de snelle detoxificatiemethode in de periode tot afronding van de EDOCRA studie eind 2003. De methode dient in Nederland operationeel te blijven in de centra die inmiddels ervaring en affiniteit hebben met deze methode en dient geïntroduceerd te worden in minstens één ander centrum.

Ten derde dient de indicatiestelling van de snelle detoxificatie in Nederland centraal op één punt plaats te vinden en te worden gebaseerd op positieve voorspellers van succes, zoals die uit deze studie zijn gebleken.


04 feb 02 10:30