CCBH

Gezondheidswinst heroine op medisch voorschrift

Maandag 4 februari 2002

Persbericht

Embargo tot 10.30 uur

Heroïne op medisch voorschrift levert gezondheidswinst op bij langdurig heroïneverslaafden die onvoldoende baat hebben bij de bestaande behandelingen

De door minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ingestelde Centrale Commissie Behandeling Heroïneverslaafden (CCBH) heeft een grootschalig onderzoek afgerond naar het effect van heroïne op medisch voorschrift bij langdurig heroïneverslaafden, die ondanks deelname aan een methadon onderhoudsprogramma nog steeds in een slechte lichamelijke en psychische gezondheidstoestand verkeerden en vaak zeer slecht functioneerden. De CCBH concludeert dat behandeling van deze patiënten met heroïne in combinatie met methadon gedurende 12 maanden meer gezondheidswinst oplevert dan de behandeling met alleen methadon. Na het stoppen van de heroïnebehandeling gaat de gezondheidswinst weer snel verloren. De CCBH adviseert de behandeling met heroïne in combinatie met methadon, onder stringente voorwaarden en als laatste medicamenteuze behandeloptie, in de Nederlandse verslavingszorg te introduceren.

Van de naar schatting 25.000 heroïneverslaafden in Nederland worden er ongeveer 13.000 behandeld in een methadon onderhoudsprogramma. Met 5.000 van hen gaat het goed. Zij gebruiken geen illegale drugs meer, zijn in een goede gezondheidstoestand en hebben hun plaats in de maatschappij weer ingenomen. De overige 8.000 methadonpatiënten hebben onvoldoende baat bij deze behandeling. Zij blijven ondanks de methadon regelmatig illegale drugs gebruiken, zijn vaak crimineel en ziek en leiden veelal een gemarginaliseerd bestaan.

In 1996 heeft minister Borst de Centrale Commissie Behandeling Heroïneverslaafden (CCBH) verzocht een onderzoek uit te voeren naar de gewenste en ongewenste effecten van gecontroleerde verstrekking van heroïne aan chronisch, therapieresistente heroïneverslaafden die onvoldoende baat hebben gehad bij deelname aan een methadon onderhoudsprogramma.

In de periode 1998-2001 zijn door de CCBH in totaal 549 patiënten onderzocht in twee klinische onderzoeken: 174 patiënten die de heroïne voornamelijk spuiten en 375 patiënten die de heroïne voornamelijk roken. In deze onderzoeken werden patiënten die gedurende 6 of 12 maanden heroïne en methadon voorgeschreven kregen vergeleken met patiënten die gedurende dezelfde periode alleen methadon kregen aangeboden. Verder werd onderzocht wat er gebeurde wanneer de behandeling met heroïne op medisch voorschrift na 6 of 12 maanden werd beëindigd.

De resultaten van het onderzoek laten zien dat heroïne in combinatie met methadon bij deze patiënten effectiever was dan behandeling met alleen methadon. In de groep die heroïne kreeg voorgeschreven was het aantal patiënten dat gunstig reageerde 20-25% hoger dan in de groep met alleen methadon. Het ging daarbij zowel om klinisch relevante verbeteringen in de lichamelijke en psychische toestand van de patiënt als om duidelijke verbeteringen in het sociaal functioneren, inclusief afname van de criminaliteit. Heroïne op medisch voorschrift leidde bovendien tot enige daling in het gebruik van cocaïne. Twee maanden na de vooraf overeengekomen beëindiging van de behandeling met heroïne was ruim 80% van de patiënten ernstig verslechterd en was de opgebouwde gezondheidswinst volledig verloren gegaan. Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat heroïne op medisch voorschrift veilig en beheersbaar was en geen extra overlast veroorzaakte.

Op basis van de bevindingen uit het onderzoek doet de CCBH de volgende aanbevelingen: (1) introduceer in Nederland, onder stringente voorwaarden en als laatste farmacotherapeutische interventie, een gecontroleerde, medische verstrekking van heroïne in combinatie met methadon voor chronisch, therapieresistente verslaafden, die zonder voldoende resultaat zijn behandeld in een methadon onderhoudsprogramma; (2) bevorder de aanvraag voor registratie van heroïne als geneesmiddel; en (3) ontwikkel een kwaliteitssysteem voor de verstrekking van heroïne op medisch voorschrift.

Het rapport met de bevindingen, conclusies en aanbevelingen wordt op maandag 4 februari 2002 om 10.30 in Nieuwspoort in Den Haag aangeboden aan minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Voor nadere informatie: CCBH Utrecht
Stratenum - 5e verdieping
Universiteitsweg 100
3584 CG Utrecht

tel. 030-2538802
fax. 030-2539020
e-mail CCBH@med.uu.nl

De tekst van het Engelstalige rapport en van de uitgebreide Nederlandse samenvatting kunnen worden besteld bij de CCBH.

De bovenstaande rapporten zijn ook beschikbaar op de website van de CCBH: www.ccbh.nl Op deze website is een korte video te zien, waarop de praktijk van de vertrekking in beeld is gebracht.


04 feb 02 10:30