DSM

Gezamenlijk persbericht

06N 4 februari 2002

DSM en Avantium kondigen researchsamenwerking aan op het gebied van High Throughput Experimentation voor life science-producten

DSM en Avantium Technologies hebben bekendgemaakt dat zij een samenwerkings-overeenkomst hebben gesloten die nieuwe en verbeterde katalysatorsystemen op moet leveren voor DSM's life sciences-business. Avantium gaat diensten verlenen op het gebied van high throughput experimentation en simulatiemethoden bij het uitvoeren van experimenten gericht op het screenen van katalysatorsystemen voor de productie van specialty chemicals. DSM neemt in eerste instantie voor een bedrag van ongeveer

EUR1 miljoen deel in deze fase van het project; over volgende fasen wordt nog gepraat.

Commentaar op de samenwerking

Prof. dr. Emmo Meijer, DSM's Chief Technology Officer, geeft als commentaar: "Deze samenwerking sluit aan bij onze voortdurende inspanningen om nieuwe processen te ontwikkelen voor de productie van specialty chemicals in ons cluster Life Science Products en om bestaande processen te verbeteren. Het high throughput experimentation project past in DSM's streven om tot de wereldtop te behoren op het gebied van Life Sciences en Specialties."

"Door samen te werken met Avantium en gebruik te maken van hun high throughput screening-technieken kunnen we de output van onze research verhogen en behalen we sneller resultaten," zegt Ellen de Brabander, R&D Director Fine Chemicals van DSM.

"We zijn ontzettend blij dat Avantium een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van in technisch en economisch opzicht verbeterde processen voor een toonaangevende onderneming op het gebied van life science-producten. Deze samenwerking geeft ons de kans om te laten zien welke unieke mogelijkheden wij hebben op het gebied van high throughput experimentation en hard- en software voor simulatie van batchgewijze processen voor homogene katalyse," stelt Dr. Ian Maxwell, directeur van Avantium.

"Met deze overeenkomst geven beide partijen aan dat ze veel vertrouwen hebben in high throughput experimentation en simulatietechnieken en de bijdragen daarvan aan de ontwikkeling en verbetering van chemische processen. Tegelijkertijd is dit de eerste stap naar een langdurige relatie."

High Throughput Experimentation

High throughput experimentation is een hulpmiddel dat steeds meer ingezet wordt bij het onderzoek naar en de ontwikkeling van chemische processen. HTE staat voor methoden en concepten die ten doel hebben de output van research te vergroten. Met dit hulpmiddel kan een groot aantal katalysatoren en/of procesomstandigheden op kleine schaal gescreend worden. In iedere stap worden robotica en andere automatiseringshulpmiddelen ontwikkeld, samen met geavanceerde informatica- en modelleringsystemen.

Avantium

Avantium Technologies is een onderneming van wereldklasse die high throughput R&D-oplossingen levert voor producten en processen van de chemische en de life science- industrie. De unieke geïntegreerde hardware en software van Avantium verschaft de mogelijkheid om katalysatoren en processen op variërende schaal te screenen, zodat er snel opgeschaald kan worden tot het niveau van pilot plant en feitelijke productie. Avantium werkt onder andere samen met Akzo Nobel Chemicals, GlaxoSmithKline, Pfizer, Shell Chemicals, W.R. Grace en The Generics Group. Het hoofdkantoor en het laboratorium van de onderneming zijn gevestigd in Amsterdam (Avantium Technologies B.V.) en daarnaast is er een tweede laboratorium, in de gebouwen van de Universiteit van Delft, waarin Avantium samen met de Nederlandse universiteiten baanbrekend ontwikkelingswerk verricht. Avantium heeft verder nog vestigingen in Hexham, UK (Avantium Technologies Ltd.) en Baltimore, Md., USA (Avantium Technologies Inc.), waar software ontwikkeld wordt.

DSM

DSM is een sterk geïntegreerd internationaal concern dat wereldwijd actief is in life science-producten, hoogwaardige kunststoffen, polymeren en industriële chemicaliën. DSM heeft een omzet van EUR 8,1 miljard en telt wereldwijd 22.000 medewerkers (ultimo 2000), werkzaam in meer dan 200 vestigingen. DSM wil in 2005 behoren tot de wereldtop op het gebied van specialties met hoge toegevoegde waarde, sterke groei en stabielere resultaten, met een omzet van EUR 10 miljard, waarvan minstens 80% wordt gerealiseerd in specialties met mondiale topposities