Gemeente Breda

04-02-2002

Gemeente pakt onveilige speelvoorzieningen aan
Het college wil e 363.000 beschikbaar stellen om de meest onveilige speelvoorzieningen in de stad onmiddellijk aan te pakken. Daarnaast stemt het college in met het Elementplan Speel- en Jongerenvoorzieningen. Hierin staan het huidige en gewenste beheer beschreven. Verder komt er een visie op het gebruik van de woonomgeving door kinderen en jongeren.

Veiligheid als prioriteit
Er is een aantoonbare kwaliteitsachterstand van de speelvoorzieningen voor kinderen en jongeren. Om die in te kunnen lopen is een eenmalige impuls nodig van ruim 770.000 Euro. Om echter de meest onveilige speeltoestellen direct aan te kunnen pakken heeft het college besloten een bedrag van ruim 363.000 Euro onmiddellijk in te zetten voor herstel en vervanging. Aan de gemeenteraad zal deze maand worden gevraagd op dit punt de begroting te wijzigen.

De helft van alle speelvoorzieningen blijkt onveilig te zijn door achterstallig onderhoud en door uitgestelde vervanging van toestellen. Daarnaast is door extra aanleg in bestaande buurten, door gemeentelijke herindeling en door stadsuitbreidingen het aantal speelvoorzieningen sterk toegenomen terwijl het beheerbudget gelijk is gebleven. Verder spelen steeds strenger wordende veiligheidseisen een rol.

Hogere eisen aan beheer
Naast deze eenmalige impuls wil het college via het Elementplan Speel- en Jongerenvoorzieningen het beheer structureel verbeteren. Een belangrijke reden hiervoor is het Attractiebesluit dat, zo vindt het college, de beste garanties geeft voor de veiligheid. Bij die verbetering wordt rekening gehouden met de stijging van het aantal kinderen van 12 tot 18 jaar en met de verdere toename van het aantal speelplekken. Om te kunnen voldoen aan de nieuwe kwaliteits- en veiligheidseisen is jaarlijks ruim 260.000 Euro extra nodig voor beheer en onderhoud en bijna 400.000 Euro extra voor de normale vervanging van versleten en vernielde speeltoestellen.

Veranderende behoeftenEen ander aandachtspunt is het gegeven dat burgers, ondanks de toename van het aantal speelvoorzieningen, vaak niet tevreden zijn. Voor kinderen is er te weinig afwisseling en uitdaging en voor jongeren zijn er te weinig mogelijkheden. Men wil steeds vaker andere voorzieningen. Onbekend is echter wat er precies leeft. Om toch betere speelvoorzieningen aan te kunnen leggen wil het college die behoeften gaan onderzoeken.

Behouden van verscheidenheidBreda heeft een grote verscheidenheid aan speelvoorzieningen. Er zijn vier grote speeltuinen met een functie voor de verschillende stadsdelen en ruim driehonderd grote en kleine buurtspeelplekken die bedoeld zijn voor kinderen tot ongeveer twaalf jaar. Daarnaast zijn er ruim 160 voorzieningen voor jongeren van 12 tot 18 jaar, zoals ontmoetingsplekken, skatebanen, basketbalveldjes en trapvelden.

Breda, 4 februari 2002