Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Ministerie van Buitenlandse Zaken


Datum: 4 februari 2002

Persbericht

Nederland en Frankrijk gaan intensiever samenwerken.

Tijdens het bezoek van de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Hubert Védrine, aan Nederland hebben beide ministers van Buitenlandse Zaken een verklaring ondertekend, gericht op een verdere intensivering en structurering van de bilaterale betrekkingen.

Kernpunten van de verklaring zijn:


· Intensievere samenwerking op politiek terrein door regelmatige ontmoetingen waarin wordt gesproken over drugs, EU-uitbreiding, Europees Veiligheids- en Defensiebeleid, politie- en douanesamenwerking en de situatie in het Midden-Oosten.


· Structureel overleg op maatschappelijk en cultureel terrein waartoe een Frans-Nederlandse samenwerkingsraad in het leven wordt geroepen. In deze raad zullen personen uit de politiek, het bedrijfsleven en de wetenschap deelnemen. De twee voorzitters zijn de beide ministers van Buitenlandse Zaken.

Verdere versterking vindt ook plaats in de vorm van een "culturele dialoog" in samenwerking met het institut Néerlandais en Maison Descartes.

Vanaf eind 1998 heeft Nederland een nieuwe impuls gegeven aan de bilaterale betrekkingen met Frankrijk. De bezoeken van premier Kok aan Frankrijk in oktober 1999 en van de Franse president Chirac aan Nederland in februari 2000 onderstreepten dat. In juni van het afgelopen jaar was minister van Aartsen op bezoek in Parijs om verdergaande samenwerking te bespreken. Het tegenbezoek van Hubert Védrine past eveneens in dat kader.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken, Directie Voorlichting. Telefoon: 070-3486331 of 06-53 94 11 35 (Bart Jochems)

===