Ingezonden persbericht

Goed Industrieel Ontwerpprijs voor Indes Industrial Design

In opdracht van Nedap Security Control heeft Indes Industrial Design de behuizing van een beveiligingssysteem voor gebouwen, genaamd AEOS, ontworpen. Voor dit ontwerp mocht Indes in november 2001 de Goed Industrieel Ontwerpprijs 2001 in ontvangst nemen. De prijs is uitgereikt in het Evoluon te Eindhoven.

Beveiligingssysteem AEOS
Het beveiligingssysteem AEOS is ontwikkeld door Nedap Security Control in Groenlo. Het bekroonde gedeelte, de behuizing, van het systeem is verbonden met de server computer. Het systeem bepaalt of een persoon een ruimte mag betreden en stuurt desgewenst een slot aan. Ook kan bijvoorbeeld de aanwezigheid van personen in het gebouw geregistreerd worden.

Uniek aan het AEOS systeem is dat het zo ontwikkeld is dat het ook met toekomstige technologieën kan communiceren. Dit is erg belangrijk, aangezien de levensduur van nieuwe beveiligingstechnologieën steeds korter wordt. Iedere maand komen bijvoorbeeld nieuwe versies van camera s op de markt. Het systeem is niet afhankelijk van één identificatiemethode. AEOS functioneert probleemloos met alle denkbare identificatietechnologieën zoals magneetkaarten, chipkaarten, barcodes en zelfs biometrische kenmerken (vingerafdrukken, irisscan technologie etc.).

AEOS is gebaseerd op zogenaamde DWeb® architectuur. Deze architectuur maakt het mogelijk de AEOS gegevens uit te lezen met behulp van technieken die ook gebruikt worden bij internet. De toegang tot de AEOS software verloopt eenvoudig via een standaard internetbrowser zoals Microsoft Explorer of Netscape Navigator. Met behulp van deze netwerktechnologie kan de nieuwste generatie draadloze en mobiele internetapparatuur met AEOS communiceren.

Behuizing beveiligingssysteem AEOS
Indes heeft voor Nedap de behuizing en de modulaire opbouw van het systeem ontwikkeld. Naar behoefte van de klant kan het beveiligingssysteem uitgebreid worden met extra mogelijkheden. Deze extra mogelijkheden kunnen als modules worden bijgeplaatst. De behuizing van deze modules met elektronica, evenals de beschermkap, is door Indes ontworpen. Hoewel in de gebruikssituatie het systeem wellicht niet altijd zichtbaar zal zijn heeft Indes veel aandacht geschonken aan de professionele uitstraling van het systeem om de kwaliteit en betrouwbaarheid van het product naar voren te laten komen. 158a372.jpg
Figuur: Behuizing AEOS beveiligingssysteem

Erkenning Goed Industrieel Ontwerp
De 19 leden van de jury prezen in hun rapport de vormgeving van het systeem: de gesloten vorm accentueert het beveiligingsaspect perfect. In totaal waren 158 producten van bijna 70 bedrijven ingediend voor de Goed Industrieel Ontwerpprijs. Naast de prijs voor het beveiligingssysteem mochten nog twee andere producten van Indes het predikaat Erkenning Goed Industrieel Ontwerp voeren, namelijk:
Een armsteun voor chirurgen: in samenwerking met het bedrijf Demcon ontwikkeld voor Copharm.
K-line Handels: ontwikkeld voor Holec Laagspanning. Dit zijn handels waarmee diverse schakelkasten kunnen worden geopend en beveiligd.

Meer informatie over het AEOS security management systeem, zie: www.nedap-aeos.com
Meer informatie over Indes BV en Nedap Security Control, zie: www.indes.nl en www.nedap.com