Ministerie van Economische Zaken

Berichtnaam: STAATSSECRETARIS YBEMA MET HANDELSMISSIE NAAR ZUID-AFRIKA
Nummer: 15
Datum: 04-02-2002

Staatssecretaris Gerrit Ybema van Economische Zaken zal van 17 tot en met 23 februari met een handelsmissie Zuid-Afrika bezoeken. Doel van het bezoek is het bevorderen van de wederzijdse economische betrekkingen, het uitbouwen en versterken van de handelscontacten en het aan de orde stellen van concrete problemen van meereizende bedrijven. Ook zal het belang van duurzame economische groei een centraal thema zijn binnen het bezoek. De handelsmissie, bestaande uit 35 bedrijven en instellingen, staat onder leiding van Paul van Roon, directeur bij FME-CWM. De deelnemende bedrijven zijn voor een belangrijk deel afkomstig uit de sectoren milieu/energie en transport/scheepsbouw.

Ybema zal tijdens zijn reis achtereenvolgens Kaapstad, Durban en Johannesburg bezoeken. In Kaapstad zal hij politieke gesprekken voeren, het bezoek aan Durban staat in het teken van toerisme, transport en logistiek en het bezoek aan Johannesburg is voornamelijk gewijd aan milieu en energie.

Zuid-Afrika is een economisch opkomende markt met veel mogelijkheden. Het land heeft grote behoefte aan internationale investeerders (in de woorden van president Mbeki: "Trade, not aid!"). De Zuid-Afrikaanse regering streeft naar economische diversiteit; de sectoren mijnbouw en landbouw domineren het economische beeld niet langer. De financiële, transport-, communicatie- en toerisme-sector zorgen voor expansie. Het macro-economisch beleid van Zuid-Afrika krijgt al jarenlang hoge rapportcijfers van IMF en Wereldbank. Daarnaast kent het land tegenvallers, zoals de recente devaluatie van de Zuid-Afrikaanse rand. Ybema wil met zijn bezoek ook de Zuid-Afrikaanse overheid een hart onder de riem steken.

De bilaterale handel tussen Nederland en Zuid-Afrika heeft zich in de tweede helft van de jaren negentig enorm ontwikkeld. Nederland exporteerde in 2000 voor 816 miljoen euro naar Zuid-Afrika, voornamelijk kapitaalgoederen. De import vanuit Zuid-Afrika bedroeg 680 miljoen euro, vooral grondstoffen en halffabrikaten. Zuid-Afrika is daarmee onze grootste handelspartner in Afrika en ook een van de snelst groeiende handelspartners wereldwijd.