Gemeente Utrecht

UTRECHT: HEROINE-EXPERIMENT OMZETTEN IN STRUCTURELE VERSTREKKING

Het Utrechtse gemeentebestuur, samen met de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Heerlen en Groningen roept de Tweede Kamer op tot snelle besluitvorming om de gecontroleerde verstrekking van heroïne onder soortgelijke strenge condities uit te breiden naar een grotere groep verslaafden. Utrecht vindt dat deze verstrekking onderdeel zou moeten uitmaken van het pakket van zogenaamde AWBZ-voorzieningen.

Het gemeentebestuur van Utrecht heeft met instemming kennisgenomen van het rapport ' Onderzoek naar heroïne op medisch voorschrift' dat de Centrale Commissie Behandeling Heroïneverslaafden (CCBH) vandaag aan de minister van VWS heeft aangeboden. Het rapport gaat over de ervaringen met en resultaten van het experiment van gecontroleerde verstrekking van heroïne op medisch voorschrift in zes steden, waaronder in Utrecht.

Het onderzoek betreft harddrugverslaafden die ziek zijn en medicijnen nodig hebben. De gecontroleerde verstrekking van heroïne biedt deze verslaafden meer perspectief op een leefbaar bestaan en draagt tegelijkertijd bij tot vermindering van de overlast voor de samenleving.

Na besluitvorming door de Tweede Kamer zal het gemeentebestuur zich inspannen om de verstrekking aan die grotere groep verslaafden zo spoedig mogelijk te realiseren. Daarvoor zal gezocht worden naar een of meer nader te bepalen locaties, als vervanging van de huidige voorziening in de Kaatstraat,

Utrecht, 4 februari 2002